DPAP.ro Presents

Teamwork – Sau de ce este munca in echipa secretul succesului unei afaceri.

 „Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul!”

…dar să consideri că o echipă adusă laolaltă va funcționa din inerție este cu siguranță calea spre eșec.

Ce înseamnă “o echipă”?

Generic vorbind, o echipă = mai multe persoane care au un scop comun și lucrează eficient pentru atingerea lui. Însă…

Este acest scop comun suficient pentru a garanta succesul?

Este important ca fiecare companie să aibă o cultură organizațională prin care să fie încurajată munca în echipă. Ea presupune colaborare, comunicare, încredere și respect, dar mai ales, prezența unui leader cu atitudine, care să reprezinte echilibrul în echipă.

Leader-ul va fi capabil să identifice potențialul de dezvoltare a membrilor echipei, să îi încurajeze și să îi ajute să dezvolte competențe noi , precum și să ofere feedback constructiv în mod constant.

Astfel, angajații vor putea să evolueze pe plan profesional,  păstrând acel sentiment de apartenență la organizație.

Mediul de lucru este și el un factor important în creșterea productivității membrilor echipei. Un spațiu modern, plăcut, primitor și o atmosfera pozitivă vor face, cu siguranță, diferența.

 

 

Nevoile fiecărui membru al echipei nu trebuie ignorate. Este important ca leader-ul să aibă în mod regulat discuții 1-la-1 cu fiecare dintre ei, discuții care să ajute ambele părți să înțeleagă mai bine rezultatele, așteptările și eventualele nemulțumiri ale fiecăruia.

Doar prin acest contact constant cu fiecare membru în parte, leader-ul poate conștientiza care sunt punctele forte și punctele slabe.

Comuniune vs. Competiție

Unul din impedimentele cele mai frecvente în funcționarea eficientă a echipei este competiția care se creează între angajați.

Pe de o parte, membrii echipei sunt încurajați să acționeze împreună, ca o mașinărie bine unsă. Pe de altă parte însă, dacă responsabilitățile fiecăruia nu sunt bine delimitate, va apărea sentimentul de competiție între ei. Mai mult, unele organizații chiar încurajează competiția pentru rezultate mai bune, creând astfel frustrări și tensiuni între membrii echipei.

Soluția? Coopetiția, concept recent dezvoltat, un mod strategic de gândire ce presupune un mix echilibrat de cooperare și competiție.

Cum poate un leader să încurajeze spiritul de echipă?

  • Prin obiective comune
  • Prin crearea sentimentului de apartenență la grup și la organizație
  • Prin delegarea clară a sarcinilor
  • Prin organizarea de activități profesionale și sociale – întâlniri recurente, team-building-uri, workshop-uri, acțiuni de voluntariat în echipă
  • Prin recunoașterea fiecărui membru ca individ unic, cu experiențe, cunoștiințe și puncte de vedere diferite, și încurajarea creativității și inovației.

Pentru a menține o echipă bine închegată și a obține rezultate pe termen lung, un manager trebuie să dea dovadă de inteligență emoțională, empatie și compasiune. Și, nu în ultimul rând, să conducă prin puterea exemplului, și să demonstreze că face și el parte din echipă, păstrându-și totodată obiectivitatea.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *