DPAP.ro Presents

Wellness Wednesday: Sanatatea ta si ergonomia

Stiai ca un adult petrece in medie, 50-70% dintr-o zi stand asezat la birou?

Problemele musculare si de articulatii sunt in ce in ce mai frecvente datorita stilului de viata si de munca sedentar. Din fericire, exista solutii tot mai avansate pentru a imbunatati calitatea vietii si a muncii.

ergonomie

Ergonomia este stiinta de a amenaja mediul de munca pentru prevenirea îmbolnăvirilor sau rănirilor de pe urma efortului repetitiv, dar si pentru a ajuta performanta si productivitatea.

Ergonomie si ce poti face tu, chiar de azi

Iata cateva sfaturi si indicatii despre cum sa scazi oboseala, disconfortul si tensiunea fizica la birou, imbunatatind astfel starea generala si productivitatea:

  • Greutatea bratelor trebuie sa fie sustinuta constant.

Altfel, muschii si articulatiile umerilor si gatului vor avea de suferit la sfarsitul zilei.

  • Stai corect pe scaun – drept, in pozitie neutra!

O pozitie “cocosata” va pune presiune pe discuri si vertebre, provocand probleme lombare. Alege sau cere un scaun ergonomic, cu suport lombar si pozitioneaza-te cat mai aproape de masa de lucru.

  • Odihneste-ti ochii!

Daca lucrezi multe ore in fata monitorului, fa pauze scurte si concentreaza-ti privirea si pe alte lucruri. “Gimnastica ochilor” este importanta, la fel cum sunt si filtrele de protective pentru monitoare, ochelarii cu protectie de ecran si chiar lacrimile artificiale.

  • Nu pune presiune pe picioare si articulatii!

Daca picioarele nu ating podeaua complet atunci cand stai pe scaun, apeleaza la un suport pentru picioare. Acesta va usura presiunea de pe spatele tau.

  • Nu uita ca oamenii nu au fost “proiectati” sa stea jos atat de mult timp.

Incearca sa lucrezi si din picioare, folosind un birou de tip stand-up, sau inlocuieste scaunul cu o minge medicinala – face minuni!

Work-life balance

Este important sa gasesti un echilibru intre orele de stat pe scaun la birou si timpul liber – profita si petrece cat mai mult timp in aer liber, facand miscare si deconectandu-ti mintea.

work-life-balance

Pe langa ergonomia fizica a locului de munca, exista alte doua feluri de ergonomie – cea cognitiva si cea organizationala, axate pe bunastarea psihica si sociala. La fel de importante ca si partea fizica, vom povesti despre ele in articolul #wellnesswednesday de saptamana viitoare!

 

Redescopera si alte articole despre wellbeing la birou:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *