DPAP.ro Presents

Sprinturi: Tehnica de productivitate care te va ajuta să realizezi mult mai mult în mai puțin timp

Când lista task-urilor tale de azi este prea mare, poate fi un greu să te apuci de ea. Mulți oameni au dificultăți în a găsi motivația și energia necesară de a se concentra pe lucrurile importante.

Dar începând de azi poți îmbunătăți instant calitatea muncii pe care tale.

Rezerva ta de energie se diminuează pe măsură ce trece ziua, de aceea e dificil să faci cele mai solicitante task-uri la sfârșitul zilei.

Suntem făcuți cu un ciclu de folosire și regenerare a energiei. Dacă îți cunoști perioada de maxim energie, poți realiza mult mai multe lucruri pe parcursul zilei.

Personal, rezolv mai multe lucruri în primele 90 de minute la birou decât restul zilei la un loc. Mă folosesc la maxim de sprinturi în primele ore la birou.

Să lucrezi în sprinturi cu pauze regulate, te va ajuta să atingi acele momente de productivitate maximă.

După fiecare sprint, trebuie să te odihnești.

 

Folosește-te ciclul de 90 de minute 

Corpul uman funcționează în cicluri care se numesc ”ritmuri ultradiale”. Conform cercetărilor, în fiecare din aceste cicluri, există un vârf, în care suntem cel mai energizați și o perioadă în care suntem extenuați. Suntem cel mai activi dimineața.

Creierul nostru se poate concentra doar pentru 90 până la 120 de minute într-o singură sesiune. Este nevoie de o pauză de 20-30 de minute pentru regenerarea energiei pentru a atinge același nivel de performanță la următorul task.

ultradial

 

În timpul sprintului de productivitate, concentrează-te asupra unui singur lucru pe rând și evită distracțiile. Fiecare sprint are nevoie de un obiectiv specific, iar la finalul fiecărui sprint relaxează-te și pregătește-te pentru următorul sprint.

 

”Cu tehnica de concentrare de 90 de minute folosești la maxim vârfurile de energie care apar pe timpul zilei: lucrează 90 de minute apoi odihnește-te 20-30 de minute

 

Lucrând în sprinturi de 90 de minute îți permite să corelezi nivelul maxim de energie cu task-urile zilei, ceea ce va oferi productivității tale un mare boost. Lucrezi împreuna cu corpul și energia ta” – Stephen Altrogge

Acum peste 50 de ani, un pioner al cercetării somnului, Nathan Kleitman a descoperit un lucru pe care l-a denumi ca – ciclul de bază al somnului – sunt perioade de 90 de minute, noaptea, în care intrăm progresiv prin cele 5 stagii ale somnului, de la somn ușor la somn adânc.

Deși e mai puțin cunoscut, Kleitman a observat cum corpurile noastre operează în aceleași cicluri și în timpul zilei.

Când suntem trezi, mișcarea prin cicluri trece de la energie maximă la energie puțină. Alți cercetători au numit acest ciclul – ritmul ultradial –

În timp ce lucra la Ultima Cină, da Vinci obișnuia să se oprească din pictat pentru câteva ore la rând. Implorat de angajatorul său să picteze în continuu și mai mult, da Vinci i-a răspuns – geniile realizează mai mult când lucrează mai puțin –

Într-un studiu renumit din 1993 pe violoniști, cercetătorul Anders Ericsson a descoperit că cei mai buni exersează la fel

  • Exersează dimineața
  • Exersează 3 sesiuni
  • Fiecare sesiunea are 90 de minute sau mai puțin
  • Există o pauză între fiecare sesiune

Același tipar apare la foarte mulți artiști și atleți de top. Se concentrează, se odihnesc.

 

Dezvoltarea Flow-ului

Când îți împingi limitele abilităților și îți impui un obiectiv, ești pregătit să intri în ceea ce psihologii numesc starea de flow.

Flow-ul este starea mentală în care o persoană care este angajat într-o activitate se simte la maximul de energie și concentrare, este prezent în totalitate și se bucură din plin de ceea ce face.

”Contrar părerii populare, cele mai bune momente din viața noastră nu sunt cele pasive, cele în care ne relaxăm, deși, și aceste activități pot fi plăcute dacă am muncit mult pentru acestea. Cele mai bune momente de obicei apar când mintea și corpul sunt întinse la maxim într-un efort voluntar de a realiza un lucru dificil și benefic. Deci, experiența optimă este una pe care noi alegem să o facem.

Pentru un copil poate fi atunci când construiește ultimul etaj a unui castel din cărți. Pentru un înotător poate fi atunci când încearcă să își bată recordul, pentru un violonist poate fi învățarea unei secțiuni foarte dificile. Pentru fiecare persoană sunt milioane de oportunități și provocări.

 

Stabilește o rutină, odată ce ai descoperit vârful tău de performanță

Să începi și să susții o rutină pozitivă în fiecare zi, este o investiție care te va ajuta să performezi în fiecare zi.

Îți oferă structură, te ajută să clădești obiceiuri benefice și să creezi momentum pentru restul zilei și zilelor.

Te ajută să îți stabilești prioritățile, să diminuezi procrastinarea și să îți urmărești obiectivele.

Odată ce ai stabilit rutina, nu va mai exista fricțiune și vei intra automat într-o stare de productivitate în fiecare zi pe măsură ce îți vei forma acest obicei.

Mulți oameni oferă prea puțină atenție ritmului natural al propriilor corpuri. Dar odată ce găsești cele mai bune momente ale zilei în care lucrezi cel mai bine, folosește-te de asta în avantajul tău și vei primi toată susținerea din partea corpului cu nivelul necesar de energie.

Să lucrezi în sprinturi de 90 de minute îți permite să corelezi nivelul maxim de energie cu cele mai importante task-uri, ceea ce va oferi un boost important productivității.

Numai în momentul în care vei accepta și aprecia perioadele de odihnă și de energizare a propriului corp vei începe să livrezi rezultatele dorite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *