DPAP.ro Presents

Ordonează-ți timpul conform acestor 7 stări mentale și vei deveni o mașinărie de creație

Arta e grea. E greu să planifici creația, și chiar atunci când devine mai greu, mintea ta trece instant la altceva, la ceva mai ușor, la o scuză.

Pentru a profita la maxim de energia creativă, trebuie să aloci timp pentru munca creativă. Pentru a crea spațiu și timp, trebuie segmentate foarte bine celelalte tipuri de muncă. Secretul este să înțelegi cum funcționează creativitatea și când apare ea.

 

Cele 4 ”segmente ale controlului” care creează starea de creativitate

În 1891, inventatorul oftalmoscopului (am căutat pe Google să vad ce este), Hermann von Helmholtz a ținut acest discurs la petrecerea lui de 70 de ani:

”De cele mai multe ori, ideile vin brusc, fără niciun fel de efort din partea mea, ca o inspirație… Nu vin niciodată când creierul este obosit sau când sunt la masa de lucru. În primul rând, întotdeauna a fost necesar să întorc problema pe toate părțile în așa fel încât să văd toate unghiurile și complexitatea ei în cap. După aceea, obligatoriu să urmeze o oră de relaxare fizică și liniște mentală, înainte să apară ideea. De obicei erau acolo a doua zi dimineața. Dar de foarte mult ori îți făceau apariția în timpul unei plimbări pe o vreme însorită.”

35 de ani mai târziu, psihosociologul Graham Wallas îi citează discursul și propune cele 4 ”Stagii ale Controlului”: Pregătirea, Incubația, Iluminarea și Verificarea.

 

  • În timpul pregătirii, înveți tot ce se poate despre problemă, sau cum spune Helmholtz ”întorci problema pe toate părțile” în așa fel încât să ai tot ce este necesar ”în cap”.
  • În timpul incubației, permiți ca subconștientul tău să lucreze la problemă. Se întâmplă în ”timpul unei plimbări pe o vreme însorită” sau în timp ce dormi. Sau orice te ajută să te relaxezi fizic și mental.
  • Când se întâmplă iluminarea, soluția a venit la tine. Nu trebuie să depui un efort sau să te afli la locul de lucru, poate fii acolo când te trezești.
  • În timpul verificării, te asiguri că ideea îndeplinește toate standardele necesare. Rezolvă problema identificată în timpul pregătirii?

 

Aceste 4 etape au fost citate în mii de cercetări despre creativitate. După cum spun și neuro-ștințiștii Mark Beeman și John Kounios în cartea lor The Eureka Factor, observațiile lui Helmholtz sunt relavante și 120 de ani mai târziu. Mintea subconștientă ”incubează” informația colectată și găsește conexiuni care conduc către ”iluminare”.

 

Greșeala creativă pe care o fac oamenii

Cea mai comună greșeală pe care o fac oamenii când încearcă să facă muncă creativă este că nu țin cont de etapele necesare pentru a elibera creativitatea. Stăm la birou și încercăm să ne facem treaba sau doar să gândim un plan, dar devenim repede compleșiți de toate task-urile.

Ne așteptăm ca munca creativă să vină într-un mod liniar. Dar este mult mai satisfăcător pe termen scurt să verificăm mail-ul sau să facem un task comun și ușor.

Munca creativă este haotică, dar tot tinde să urmeze aceste etape. Dacă te folosești de aceste etape o sa vină mult mai ușor și cu mult mai puțin disconfort. Stai pe flow cu urmărind etapele necesare și energia creativă va apărea de fiecare dată.

 

Cele 7 categorii ale muncii creative

Dacă îți vei aranja munca creativă în aceste 7 categorii, vei trece mult mai ușor prin cele 4 etape ale energiei creative. Vei putea evita să te blochezi sau să te distragă ceva.

 

  1. Prioritizează:Pentru a avea timp și spațiu pentru munca creativă, ai nevoie de o imagine clară a ceea ce faci în orice moment. Cu cât prioritățile sunt mai clare, cu atât vei putea fii mai concentrat la task-ul din fața ta.
  2. Generează:Mulți oameni atribuie puteri mistice ideilor creative. Zic că este o Muză care le șoptește la ureche. Poți crede asta, dar s-ar putea să devină doar o altă distragere fără sens. Cele mai multe idei cu siguranță că vin oarecum aleatoriu, așa că trebuie să dai cu zarul de cât mai multe ori posibil. Construiește un obicei creativ.
  3. Explorează:Există o putere specială în a fi curios. Te poate alimenta să muncești mai mult, te poate duce către teritorii necunoscute. Când explorezi, colectezi materiale prime pentru ideile acelea pe care vei dori sa le generezi.
  4. Cerceteaza:pentru a rezolva o problema, trebuie sa inveti tot ce poti despre problema respectiva. Când cercetezi o problema înainte de a genera răspunzi la întrebarea pe care o întâlnești când încerci să rezolvi problema.
  5. Reîncarcă:ai auzit de regula de 10.000 de ore pentru a fii maestru în ceva, dar nu ai auzit de cele 12.500 de ore de pauză de care ai nevoie. Când te odihnești, permiți subconștientului să lucreze la problemele tale creative. Totodată, te reîncarci cu energia de care ai nevoie pentru a prioritiza clar.
  6. Finisează:O idee excelentă nu va funcționa dacă nu este executată bine. Trebuie să te asiguri că construcția nu se prăbușește, sau că nuvela pe care o scrii nu are greșeli gramaticale. Când finisezi, rocile dure pe care le-ai minat se transformă în diamante.
  7. Administrează:Artiștii adevărați nu mor de foame, dar nici nu își permit servitori care să le păstreze viețile și afacerea funcțională în timp ce se ocupă de activități creative. Există facturi de plătit, facturi de trimis și becuri de schimbat. Când administrezi, faci ca totul să funcționeze, astfel încât să poți continua să faci ceea ce vrei să faci.

 

Cele 3 stagii pentru a deveni o mașinărie generatoare de creativitate

Într-o lume perfectă, ai știi exact în ce parte a zilei, și exact în ce moment din săptămână energia ta este ideală pentru fiecare din cele 7 categorii ale muncii creative. Concentrându-te pe câte o categorie pe rând, te vei împiedica să procrastinezi.

În realitate, implementarea acestor categorii este un proces continuu. Începe prin protejarea unui spațiu de timp mic pentru a genera. Apoi, pe măsură ce timpul de generare crește, aranjează celelalte activități din viață să lucreze pentru a deservi cea mai bună folosire a energiei creative.

 

  1. Creează un obicei mic de creativitate. Descoperă momentul din zi în care ai cea mai bună energie creativă. Surprinzător, poate fii la sfârșitul zilei când ești obosit. Propune-ți ca în fiecare zi să generezi atât de puțin încât să nu poți să nu faci într-o zi.
  2. Alocă timp să prioritizezi. Odată ce ai reușit să implementezi obiceiul de generat, alocă o oră pe săptămână să revezi săptămâna. Eliberează spațiu și alocă timp creativității.
  3. Odihnește-te cu scop. Odată ce ai început să prioritizezi, stabilește care sunt momentele din zi și din săptămână în care vei face ceva pentru a te reîncărca. Practic, îți scrii o rețetă. Deconectează-te de la problemele creative și lasă subconștientul să lucreze la ele. Ia somnul în serios.

Odată învățat și executate cele 3 stagii – obiceiul creativ, prioritizare și pauzele cu scop – celelalte elemente îți vor găsi singure locul. Vei începe să simți când energia e potrivită pentru cercetare sau finisare, și vei stabili sistemul necesar pentru a nu permite detaliilor administrative să intervină peste celelalte activități.

Cu suficientă practică îți vei crea săptămâna ideală, și vei putea să îți păstrezi un nivel de creativitate ridicat fără să te epuizezi sau să permiți să fii distrat de la acțiunile care contează pentru tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *