DPAP.ro Presents

Model CV Europass sau Standard: Cum arata CV-ul Perfect?

Atunci cand iti cauti un nou loc de munca, cea mai simpla metoda pentru a-l convinge pe angajator sa te cheme la un interviu este sa concepi un curriculum vitae cat mai bine structurat si informativ, care sa iti redea parcursul profesional si sa iti scoata in evidenta competentele si abilitatile.

Denumirea de CV este o abreviere din limba latina a sintagmei „curriculum vitae”, care se traduce prin „program de viata”. Scopul principal al acestuia este de a-i oferi angajatorului o imagine de ansamblu asupra experientei tale in domeniul respectiv, despre educatia si abilitatile tale in campul muncii. Practic, CV-ul este oglinda carierei tale si este primul lucru pe care angajatorii il iau in considerare cand evalueaza candidatii pentru un post.

Ce este un CV?

Un curriculum vitae (CV) este un document scurt, de una sau maximum doua pagini, care iti rezuma experienta profesionala, setul de abilitati si deprinderi, precum si studiile pe care le-ai finalizat. In unele cazuri, el mai poate include si unele informatii personale despre candidat, precum lista de activitati preferate in timpul liber. Un CV bine redactat te va face sa iesi in evidenta printre ceilalti candidati si sa iti cresti sansele de a fi chemat la interviu sau chiar de a obtine jobul respectiv. Chiar daca in ultimii ani a devenit populara recrutarea de pe retelele de socializare sau prin intermediul conexiunilor, orice angajator va dori sa vada CV-ul unui candidat, inainte de a-i oferi o pozitie in companie.

Candidatii au la dispozitie mai multe modalitati de a redacta un CV de succes. Ideal, acesta trebuie sa fie cat mai succint si sa redea cu exactitate atributiile pe care le-ai avut la celelalte locuri de munca sau, in cazul celor fara experienta, sa scoata in evidenta pregatirea academica si programele de voluntariat sau de practica in care s-au implicat.

Cate tipuri de CV-uri exista?

Exista mai multe tipuri de CV, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Alegerea tipului de CV pe care il redactezi trebuie sa tina cont atat de experienta ta din campul muncii, cat si de natura jobului pe care il tintesti.

CV-ul cronologic este modelul preferat de angajatori, pentru ca le permite sa vizualizeze mai usor parcursul tau profesional. Acest tip de CV incepe prin listarea posturilor pe care ai lucrat, enumerate in ordine cronologica inversa, de la cel mai recent pana la primul tau loc de munca. CV-ul cronologic ii avantajeaza mai ales pe cei care au o experienta bogata pe piata muncii si care au un traseu ascendent, pentru ca se va vedea clar evolutia si avansarea lor.

CV-ul functional scoate in evidenta mai degraba abilitatile unui candidat si competentele sale intr-un anumit domeniu. Acesta este un model folosit in special de persoanele care nu au experienta de munca, de cele care vor sa faca o schimbare in cariera sau de cei care lucreaza in domenii precum IT-ul, unde angajatorii se axeaza mai mult pe ce stie candidatul sa faca.

CV-ul combinat este un CV functional si organizat cronologic, care incepe prin enumerarea abilitatilor si competentelor si continua cu redarea cronologica a locurilor de munca pe care le-ai ocupat. Acest model de CV are dezavantajul de a nu fi foarte atragator pentru angajator si de a se lungi mai mult decat este dispus un recruiter sa citeasca.

CV-ul tintit este un model de CV personalizat in functie de un job anume pentru care aplici. Acest tip iti creste sansele de a obtine un loc de munca pe care ti-l doresti foarte mult si este recomandat sa il concepi pornind de la lista de cerinte din anuntul de angajare. CV-ul tintit scoate in evidenta fix acele abilitati si acea experienta relevanta pentru o pozitie anume, astfel incat sa il convinga pe angajator ca te pliezi perfect pe jobul respectiv.

Mini CV-ul este un model scurt de CV, pe care angajatorul ti-l poate cere atunci cand esti angajat printr-o recomandare. Acesta este doar o formalitate care sa ii confirme angajatorului ca esti potrivit pentru postul respectiv.

CV personalizat pentru fiecare cerere sau CV standardizat?

Recomandarea angajatorilor si a headhunter-ilor este ca fiecare CV pe care il redactezi sa fie personalizat in functie de compania si de postul pentru care aplici. Insa pentru o persoana care este presata de timp sa isi gaseasca un loc de munca sau cineva aflat in cautarea primului job, un CV standardizat poate fi cel mai bun raspuns.

De asemenea, cand incepi sa te uiti prin anunturile de angajare pentru posturi similare, vei observa ca multe dintre cerintele acestora coincid. Asta inseamna ca un CV standard, redactat pentru un post anume, va fi la fel de eficient ca unul personalizat.

CV-urile tintite isi arata puterea in special cand aplici pentru o functie de conducere sau atunci cand vrei cu orice pret sa lucrezi intr-o companie anume. In acest caz, poti face un efort sa ii demonstrezi angajatorului ca esti o persoana profesionista, careia nu ii scapa din vedere niciun detaliu.

CV standard: Afla totul despre acesta

CV-ul standard este o solutie la indemana pentru persoanele care nu stiu sa redacteze un astfel de document si au nevoie de o structura dupa care sa se ghideze. Un astfel de CV este potrivit si pentru persoanele care nu au foarte mult timp la dispozitie pentru a redacta un document de la zero, iar formatul standard include toate sectiunile necesare unui candidat pentru a-si evidentia experienta si abilitatile. Exista doua tipuri de CV-uri standard: cele completate si cele necompletate.

Model CV standard necompletat

CV-ul standard necompletat are avantajul ca ii ofera candidatului un schelet pe care sa isi construiasca documentul. Acest tip de document poate fi personalizat si transformat astfel incat sa oglindeasca perfect profilul candidatului, dar si sa ii lase o impresie buna angajatorului.

 

Modelul de CV standard completat poate fi descarcat de aici: https://www.hipo.ro/locuri-de-munca/vizualizareArticol/111/Model+de+CV?gclid=CM3At7XUjNICFYEV0wodYaEItw

 

Model CV standard completat

CV-ul standard este util persoanelor care nu au niciun fel de experienta in a redacta un astfel de document si nu aplica pentru posturi de conducere. De asemenea,  acest model de CV le permite absolventilor de facultate sa isi evidentieze calitatile, educatia si programele de practica sau voluntariat, astfel incat angajatorul sa fie dispus sa treaca peste lipsa de experienta.

 

Modelul de CV standard completat poate fi descarcat de aici: http://www.adeverinta.ro/modele-de-cv/123-cv-tip-simplu

CV Europass: Afla totul despre acesta

CV-ul in format european sau Europass-ul este un model de CV standardizat la nivel european, folosit de milioane de persoane si cerut in mod express de unele companii. Tiparul acestui CV se poate obtine gratuit si este structurat pe mai multe sectiuni sau grile standardizate de auto-evaluare. Printre aceste sectiuni se numara si cea referitoare la competentele lingvistice, structurata pe nivele de cunoastere a limbilor straine, precum si categorii legate de studiile absolvite, abilitati, calitati si experienta de lucru.

Europass-ul face parte dintr-o lista de documente ale unei platforme comune de prezentare a calificarilor si competentelor, lansata in 2004 de Parlamentul European si recunoscuta la nivelul intregii Uniuni Europene, pentru a facilita si incuraja migrarea fortei de munca intre statele membre.

Model CV Europass necompletat

Modelul de CV european necompletat este varianta ideala pentru cei care aplica la un job intr-una din tarile Uniunii Europene, insa si multe companii autohtone prefera acest tip de document. Structura sa il face foarte usor de citit, iar angajatorului ii este mai usor sa selecteze candidatii potriviti pentru un job.

 

CV-ul in format Europass necompletat poate fi descarcat de aici: http://europass.cedefop.europa.eu/documents/curriculum-vitae/templates-instructions

 

De asemenea, CV-ul poate fi completat si online, aici: https://europass.cedefop.europa.eu/editors/en/cv/compose

 

Model CV Europass completat

Un candidat care descarca modelul de CV european completat nu are de facut altceva decat sa inlocuiasca datele deja existente in formular cu cele personale. Acest model este perfect pentru cei care nu au deloc experienta in completarea CV-urilor, iar aceasta varianta ii ajuta sa redacteze un document corect si bine structurat.

 

CV-ul in format Europass completat poate fi descarcat de aici: https://europass.cedefop.europa.eu/sites/default/files/cv-example-1-ro-ro.pdf

Sfaturi utile pentru redactarea unui Curriculum Vitae perfect

 

CV-ul este prima impresie pe care si-o face angajatorul despre tine, iar sansele tale de a fi chemat la interviu depind de cat de memorabil este documentul, dar si de cat de mult il impresioneaza pe responsabilul cu recrutarea. La final, dupa ce ti-ai redactat CV-ul, acesta ar trebui sa bifeze toate criteriile de mai jos:

 

  • Sa fie atractiv si sa starneasca interesul
  • Sa argumenteze in favoarea ta si sa ii arate angajatorului de ce trebuie sa te cheme la interviu
  • Sa comunice clar si concis cum poti tu sa aduci plus valoare in companie
  • Sa arate ce abilitati ai si cum stii sa le pui in practica
  • Sa nu fie redactat intr-un limbaj de lemn si sa nu fie compus din propozitii sau fraze complexe, pentru a fi cat mai usor de parcurs
  • Sa iti scoata in evidenta punctele forte
  • Sa fie adaptat locului de munca pe care il tintesti
  • Sa fie scurt si la obiect, niciodata mai lung de doua pagini
  • Sa nu existe in el joburi sau atributii fictive, care sa ii arate angajatorului ca nu esti sincer
  • Sa fie structurat intr-un mod usor de citit, care sa iti evidentieze experienta precedenta

Care sunt cele mai importante elemente in redactarea unui CV?

Un CV de succes imbina trei elemente egal de importante: prezentare, structura si continut. Aceste elemente se completeaza reciproc si impreuna formeaza un document corect, concis si relevant pentru angajator.

Modelul de Curriculum Vitae utilizat

 

Modelul de CV pe care il alegi trebuie sa fie potrivit pentru tipul de job pentru care aplici,  dar si pentru experienta de munca pe care ai acumulat-o. Structura CV-ului tau trebuie sa fie aceea care iti pune cel mai bine in valoare competentele si arata atractiv pentru un angajator. Recomandat este sa incepi cu o scurta descriere a obiectivelor tale profesionale, apoi sa faci rezumatul experientei tale profesionale in cronologie inversa, lansand pentru final abilitatile si hobby-urile tale.

 

Modul in care este redactat CV-ul

 

Un CV trebuie sa arate cat mai ordonat, sa fie corect asezat in pagina si lipsit de greseli gramaticale sau de ortografie. Dupa ce ai terminat cu redactarea, este bine sa il trimiti catorva persoane apropiate sa-l citeasca atent. Astfel, este posibil ca ei sa identifice mai rapid acele mici greseli care tie ti-au scapat.

 

Este indicat sa folosesti culoarea neagra pentru redactare si, oricat de mult ti-ai dori sa scoti in evidenta un anumit aspect, sa te abtii de la sublinieri, artificii grafice, simboluri, culori sau fonturi diferite.

 

De asemenea, daca ti-ai redactat CV-ul cu diacritice, transforma documentul intr-unul de tip PDF inainte sa il scoti la imprimanta sau sa il trimiti pe e-mail. Unele programe sau versiuni de citire a documentelor inlocuiesc uneori diacriticele cu alte caractere, asa ca vei evita ca angajatorul sa primeasca un CV ilizibil.

 

Evidentierea calitatilor

Calitatile trecute in CV trebuie sa fie cele pe care le cauta angajatorul pentru pozitia pe care o are deschisa in companie, motiv pentru care este recomandat sa personalizezi aceasta sectiune in functie de jobul pentru care aplici. Acestea trebuie sa fie punctele tale forte si este bine sa iti identifici si o calitate care sa te scoata din turma de candidati si sa il impresioneze pe angajator. Punctualitatea este apreciata la unele joburi, in timp ce adaptabilitatea, optimismul si motivatia sunt alte calitati pe care angajatorul le cauta la candidatii sai.

Pentru a te inspira, poti cauta informatii despre cultura organizationala a companiei si valorile pe care aceasta pune pret. Astfel, iti va fi mai usor sa iti dai seama daca viziunea companiei se potriveste cu valorile tale, dar si ce calitati ar trebui sa treci in CV, astfel incat sa impresionezi recruiterul.

Cum se completeaza corect sectiunea de abilitati din CV?

Multi candidati se multumesc sa enumere abilitatile care ii recomanda pentru un loc de munca, iar de cele mai multe ori acestea sunt aceleasi cu ale altor candidati. Printre cele mai mentionate abilitati se numara proactivitatea, spiritul de echipa, rezistenta la stres, creativitatea, sociabilitatea si abilitatile de conducere.

Recruiterii recomanda ca atunci cand iti expui aceste abilitati sa mentionezi si o situatie care sa demonstreze cum ai capatat o abilitate sau cum ti-ai demonstrat-o. Iata cateva exemple:

  • Proactivitatea – mentionarea unei situatii in care ai venit cu o solutie benefica pentru companie
  • Spirit de echipa – dezvoltat in timp ce am lucrat alaturi de o echipa/mai multe echipe de X persoane
  • Rezistenta la stres – dobandita dupa ce am lucrat intr-un mediu care cerea rezultate zilnic
  • Sociabilitate – dezvoltata in urma interactiunii si colaborarii cu mai multe departamente ale companiei in care ai lucrat
  • Abilitati de conducere – dezvoltate in urma coordonarii unei echipe de X persoane, pe parcursul a X ani.

Aceste detalii adaugate in dreptul fiecarei abilitati iti ofera credibilitate in fata angajatorului si ii arata acestuia cat si ce ai invatat de la locurile de munca precedente.

Care sunt cele mai des intalnite greseli pe care oamenii le fac in procesul de completare a CV-ului?

Un angajator primeste, in medie, 250 de CV-uri pentru un post scos la concurs. Iar potrivit unui studiu realizat de compania Ladders, recruiterul se uita, in medie, sase secunde peste CV-ul unui candidat, eliminand din start persoanele care au sarit de la un job la altul in perioade foarte scurte de timp, persoanele a caror experienta de munca nu are nimic in comun cu cerintele postului, dar si CV-urile pline de greseli. Iata care sunt greselile care te pot descalifica din start:

CV-ul este prea lung sau prea scurt

Un CV prea lung va fi catalogat din start drept plictisitor si ii va pierde interesul recruiterului. Informatiile din acest document trebuie sa fie cat mai sintetizate, concise si clare. Un CV nu este o scrisoare de intentie, asa ca responsabilitatile de la joburile anterioare trebuie expuse pe scurt, fara a intra in detalii.

La polul opus, un CV de cateva randuri iti va reduce la zero sansele de a fi chemat la interviu. Chiar daca nu ai experienta in campul muncii si esti in cautarea primului job, scoate la inaintare abilitatile tale, programe de voluntariat, de practica sau internshipuri sau proiecte la care ai participat. Astfel, angajatorul va vedea ca, desi nu ai mai lucrat pana acum, esti o persoana proactiva si implicata, cu dorinta de a invata cat mai multe.

Enumeri toate responsabilitatile pe care le-ai avut

Motivul pentru care multe CV-uri se lungesc vine din dorinta candidatului de a parea cat mai competent in ochii angajatorului. Astfel, ei trec toate responsabilitatile pe care le-au avut la locurile de munca precedente, indiferent de relevanta lor, si uita sa dea exemple concrete despre cum a beneficiat compania de munca lor.

CV-ul este plin de greseli

Greselile gramaticale si ortografice te pot descalifica din start, motiv pentru care este bine sa iti recitesti CV-ul cuvant cu cuvant, dupa ce ai terminat cu redactarea. Asigura-te ca nu ai „mancat” litere, ca ai folosit o exprimare clara si simplu de inteles, dar si ca documentul este impecabil din punct de vedere gramatical.

Obiectivul tau de cariera este prea general

Cand iti descrii obiectivul profesional, este indicat sa eviti exprimarile cliseice, hiperutilizate si sa il adaptezi jobului pentru care aplici.

Mentionezi informatiile nerelevante

Informatiile care nu au nicio legatura cu jobul vizat nu sunt relevante pentru angajator. Multi angajatori spun ca, de multe ori, candidatii incearca sa ii impresioneze cu detalii care tin de viata lor personala, dar care nu spun nimic despre pregatirea lor pentru postul respectiv.

Minti in legatura cu atributiile sau cu experienta de munca

Orice minciuna din CV poate fi descoperita de angajator cu un simplu telefon dat fostului tau angajator. In plus, recruiterii au deja experienta in a identifica micile minciuni sau „inflorituri” folosite adeseori de candidati, asa ca este suficient sa ii trezesti suspiciuni ca sa te scoata din cursa pentru job.

 

Nu uita ca CV-ul este oglinda ta profesionala, iar daca vrei sa obtii un job de top, bine platit, intr-o companie cu reputatie buna, trebuie sa arate impecabil. Daca tii cont de regulile de redactare si de structurare, sansele de a face o prima impresie buna unui angajator vor fi mari, iar invitatiile la interviuri nu vor intarzia sa apara.

 

Sursa foto: Shutterstock

Comments (8):

  1. Muncitorul

    March 7, 2018 at 19:03

    După părerea mea, cv-ul europass este cea mai bună alegere. Este un model de cv bine structurat, preferat de majoritatea angajatorilor.

    Reply
  2. Gyűjtő

    August 4, 2018 at 19:39

    Foarte fain

    Reply
  3. Gyűjtő Piroska

    August 4, 2018 at 19:39

    Foarte fain

    Reply
  4. mitel marian

    August 24, 2018 at 15:23

    vreau sa muncesc in afara

    Reply
    • ioan26

      June 8, 2019 at 18:06

      Cu totii am vrea, pe tine ce te retine?

      Reply
  5. Irina

    September 23, 2018 at 18:38

    C V.

    Reply
  6. Cristian emanuel Topan

    January 15, 2019 at 22:04

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *