DPAP.ro Presents

Metode de purificare a aerului din birou. Cum sa ai parte de un aer curat si sanatos

Calitatea aerului joaca un rol esential pentru un mediu de lucru sanatos si o productivitate ridicata. Iata de ce depinde ea.

Eficienta si puterea de concentrare a angajatilor este influentata de mai multi factori de o importanta egala. Calitatea aerului este unul dintre acesti factori, iar provocarea cea mai mare provine din faptul ca nu exista niciun semn clar atunci cand ea are de suferit. Poluarea interioara este in masura sa afecteze starea de sanatate a angajatilor, astfel incat este vital sa o tinem sub control si sa ne ocupam de purificarea aerului din interiorul biroului.

Iti explicam mai jos ce anume provoaca poluarea la interior si ce e de facut pentru a pastra aerul curat si sanatos:

Ce polueaza aerul din interior?

Stim deja care este sursa poluarii mediului exterior, insa in interior, intr-un mediu pe care il controlam in totalitate, care ar putea fi sursa poluarii? In realitate, aerul din interior este poluat de lucruri si obiecte de care nu ne putem dispensa si care, mai ales intr-un birou, sunt absolut necesare. Dintre factorii ce contribuie la poluarea aerului din interior putem aminti:

 

  • Dispozitivele electronice care aduna praf – computere, imprimante, scannere, distrugatoare de documente, servere etc.
  • Aparatele de aer conditionat – aduna in filtre o multime de impuritati – bacterii si alergeni
  • Covoarele/mochetele – sunt tratate cu diverse substante atunci cand sunt fabricate, astfel incat atunci cand sunt asezate in interior duc la dispersarea in aer a unor compusi volatili nocivi
  • Produsele de curatare – contin substante chimice toxice
  • Vopselurile, lacurile si materialele utilizate la zugravire/montarea finisajelor
  • Odorizantele de interior – spray-uri odorizante, betisoare parfumate, lumanari parfumate
  • Un nivel prea ridicat de umiditate – este un mediu favorabil pentru inmultirea bacteriilor

Care sunt efectele unui aer poluat?

Impuritatile din aer pot avea o multime de efecte neplacute. Consecintele se simt, de obicei, atunci cand afectiunile s-au instalat deja si dupa o expunere indelungata la aerul poluat, astfel incat trebuie sa ne ocupam in primul rand de preventie.

Cele mai frecvente efecte ale aerului poluat sunt alergiile si problemele respiratorii. Astmul este si el o consecinta foarte serioasa a unui aer poluat. Persoanele care petrec mult timp respirand un aer poluat se vor confrunta cu tuse, stranuturi, senzatia de mancarime/disconfort la nivelul ochilor, oboseala, ameteli, dureri de cap, congestie nazala.

Metode de purificare a aerului din birou 

Ne ocupam cu mare atentie de felul in care arata biroul, de curatenia din interior, insa foarte rar oferim atentie aerului, nu-i asa? Metodele de purificare a aerului nu implica prea mult efort, ci doar un plus de atentie acordat mediului care ne inconjoara si in care ne petrecem o parte atat de mare din timpul nostru.

Iti aratam mai jos toate metodele pe care le poti utiliza pentru a purifica aerul din birou, astfel incat sa faci cea mai buna alegere pentru tine.

Plante care ajuta la purificarea aerului

Plantele au un aport important in crearea unui mediu sanatos. Ele au un efect benefic dovedit asupra angajatilor, contribuind atat la cresterea productivitatii, cat si la purificarea si oxigenarea aerului.

Unele plante de interior sunt recunoscte pentru abilitatea lor de a atrage impuritatile din aer, asa ca aduc un dublu beneficiu in birou. Iata ce plante de interior poti utiliza:

Crinul Pacii – nu este doar o floare decorativa superba, ci ajuta la curatarea aerului de substante nocive. Printre substantele nocive pe care le absoarbe si le elimina se numara aloolui metilic, benzenul, formaldehida, dar si sporii de mucegai.

Dracaena – curata aerul de benzen si alte substante nocive si va da viata oricarui colt gol din birou, mai ales datorita dimensiunilor sale mari.

Palmierul Bambus/Areca/Doamna – toate aceste specii ajuta la curatarea aerului din interior si sunt foarte usor de ingrijit. Pot fi amplasate pe pervaz sau chiar pe mesele de lucru

Ficusul – este cunoscut si sub numele de arbore de cauciuc si va ajuta in mare masura la curatarea aerului din interior. Elimina compusii nocivi din aer si nu are nevoie de ingrijiri speciale.

Aerisirea frecventa

O alta modalitate de a te asigura ca aerul din interiorul biroului are o calitate superioara este sa aerisesti frecvent incaperile. Dimineata si seara este absolut necesara cate o aerisire de cel putin 10 minute, apoi pe parcursul zilei se recomanda deschiderea ferestrelor de inca 2-3 ori.

 Curatarea aparatelor de ventilatie

Aparatele de aer conditionat trebuie curatate de cel putin doua ori pe an, la fel si alte guri de ventilatie, daca exista. In general, de aceste aspecte se ocupa administratorii cladirii de birouri, insa daca nu se efectuaza suficient de des curatarea, sistemul de ventilatie ar putea aduce in interiorul biroului o multime de bacterii, virusuri si alergeni.

Instalarea unui purificator

O alta metoda foarte simpla, dar si cu efecte sigure, este instalarea unui aparat special conceput pentru a elimina impuritatile din aer – un purificator profesional.

Cum functioneaza purificatoarele de aer?

Mecanismul unui purificator de aer este simplu – aparatul atrage aerul din incapere cu ajutorul unui ventilator, aerul trece prin mai multe filtre care retin toate impuritatile pe care nu le observam cu ochiul liber, le capteaza sau le distruge, iar in incapere este expulzat doar aer curat.

Pentru ca un purificator de aer sa functioneze la parametri optimi este nevoie ca ferestrele sa fie inchise, la fel ca si in cazul aparatului de aer conditionat. Unele purificatoare de aer au inclusiv functii de umidificare si dezumidificare a aerului.

Cand alegi un astfel de aparat este esential sa verifici suprafata pentru care a fost conceput. Suprafata dintr-un birou este de obicei destul de mare, asa ca vei avea nevoie de un aparat suficient de puternic, si nu de unul pentru uz casnic.

Unde este recomandata folosirea purificatoarelor de aer?

Purificatoarele de aer pot fi folosite in orice fel de incapere – de la camera bebelusului si pana la birourile open-space, loby-urile de hoteluri sau centrele SPA. Nu exista restrictii cu privire la folosirea unui astfel de aparat, iar atata vreme cat are capacitatea necesara pentru a face fata suprafetei, il poti utiliza cu incredere.

Lampile cu cristal de sare

Un alt mijloc de purificare a aerului este utilizarea lampilor cu sare. Ele au un aspect placut si se pot integra cu usurinta in decorul unu birou. Abajurul din cristale de sare actioneaza ca un filtru salin atragand vaporii de apa din aer si, odata cu ei, alergenii pe care ii contin.

Cristalul de sare elibereaza ioni negativi, care contribuie la eliminarea ionilor pozitivi ce provin din impuritati. Aceste lampi cu cristale de sare sunt utile si pentru a reduce poluarea provocata de aparatele din birou, avand in acelasi timp si un efect pozitiv asupra starii de spirit a oamenilor din incapere.

Tu acorzi atentie acestui aspect? Ai incercat pana acum vreun mijloc de eliminare a poluarii din interior?

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *