DPAP.ro Presents

Job Vs. Timp Liber. Cum Să Creezi Un EchilibrU Perfect

Îți amintești de câte săptămâni amâni să începi cartea sau serialul care ți-a stârnit curiozitatea? De cate ori te-ai gândit să îți iei rucsacul în spate ți să pleci, spre un loc străin și incitant, fără să fie nevoie de o programare atentă a timpului?

Jobul ocupa o parte importantă din viața fiecăruia, asta e cert. Fie că dedici mai multe ore decât este necesar din cauza aspirațiilor personale, a unui angajator ale cărui cerințe depășesc orele programului de lucru, timpul rămas al tău, liber este infim. Acesta este motivul principal pentru care ai nevoie să iei o scurtă pauză de gândire și să găsești o modalitate de a realiza un echilibru între proiectele personale din timpul liber și perioada dedicată locului de muncă.

 

Învață sa spui “Nu”

E posibil ca acest lucru să fie dificil de realizat fiindcă ești nou angajat, sau din contră, ocupând de mult timp acest loc de muncă, angajatorul tău s-a obișnuit cu un anumit volum de munca din partea ta. Dar, prin argumentarea pertinentă a faptului că, mai mult timp liber va aduce mai multă productivitate în orele petrecute la birou, e posibil să te aducă mai aproape de scopul dorit. Important e să reușești să refuzi sarcinile în plus, cele delegate ție doar fiindcă ai putea să le rezolvi și pe acelea, nu fiindcă ar trebui, sau ai fi plătit pentru ele. Așa că, uită-te direct în ochii șefului și, printr-o formulare politicoasă, dar fermă, refuză volumul suplimentar de muncă.

 

Planificarea

În mod firesc, cea mai eficientă modalitate de a îmbina proiectele din timpul liber și jobul, o reprezintă o planificare atentă a timpului.

O modalitate prin care ai putea să realizezi acest lucru este preluarea unor sarcini în afara biroului, pe care ai putea să le rezolvi pe drumul spre o destinație nouă, sau să înlocuiești ora dedicată rețelelor de socializare, TV-ului, cu rezolvarea unei părți din materialul de lucru.

De asemenea, notarea constanta a obligațiilor ce trebuie să le îndeplinești, ajută prin vizualizarea lor, la o mai bună organizare. Fie că aceasta va fi realizata la sfarsit sau inceput de saptamana, este important sa iti accepti limitele fizice si cele ce tin de timp, pentru a nu ajunge la o supraîncărcare pe hârtie, ce in viață reala se va traduce prin nerespectarea programului.

 

Echilibrul dintre aceste două aspecte ale vieții umane moderne, jobul și timpul liber, reprezintă necesarul unei balanțe emoționale, fizice și psihice. De aceea, în goana spre succes e posibil să neglijezi acest aspect, dar în scurt timp se va resimți printr-o puternică epuizare.

Așa că, încearcă să transformi zilele din timpul săptămânii în timp dedicat jobului, fără ore irosite în fața televizorului, ecranului telefonului. De asemenea, transformă weekend-ul în timp dedicat proiectelor personale, fără verificarea emailului profesional, fără griji în ceea ce privește proiectele din cadrul locului de muncă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *