DPAP.ro Presents

Hartie versus Format Digital: cum este mai bine?

Desi ne aflam in secolul in care tehnologia a acaparat fiecare sector profesional, angajatii continua sa foloseasca capacitati impresionante de hartie pentru a imprima fisierele, desi citirea lor poate fi facuta si cu ajutorul aparaturii electronice.

Asadar, ce ii face pe acestia sa foloseasca in continuare hartia? Raspunsul acestei intrebari cu radacini intrinseci, se poate descoperi prin analizarea efectelor pe care hartia le are asupra psihicului uman.

 Atasamentul fata de hartie

Acest obiect lipsit de viata reuseste sa creeze o legatura cu angajatul prin reactia provocata de atingerea acesteia. Simtul tactil reuseste sa faca acel document sa fie perceput mult mai puternic ca o parte coexistenta a realitatii, in comparatie cu existenta acestui document doar in format electronic. Bucata de hartie angajeaza intreaga serie de simturi, inclusiv cel auditiv, vizual, olfactiv, trecand astfel prin fiecare receptor al nostru in ceea ce priveste lumea inconjuratoare. Deci, in timp ce documentul in format electronic este perceput doar prin intermediul simtului vizual, cel printat pe hartie este vazut ca un element viu, cu proprietati clar definite in spatiu si timp.

Asa ca, fara indoiala, acesta este unul din motivele inconstiente care stimuleaza o sincera nevoie de printare a documentelor, care sfideaza argumentele logice, cele legate de reciclare, care in mod firesc ar trebui sa fie mai puternice. Dar, intr-o lupta dintre constientul ce sustine o miscare pro-reciclare si inconstientul care sprijina folosirea hartiei; inconstientul are o putere mult mai mare, dictand, intr-un final, alegerea hartiei.

 Usurinta lecturii

Un argument care tine mai mult de sfera practica, are la baza alegerea confortului personal in ciuda unui bine colectiv, care se afla totusi departe de realitatea curenta. Din cauza efortului mult mai mare facut de globii oculari pentru a citi documentele in format electronic, din cauza luminii artificiale puternice, lectura de pe laptop sau tableta devine mult mai neplacuta decat cea de pe o foaie de hartie. Atunci cand lecturam de pe clasica foaie de hartie, pare ca randurile se misca mult mai rapid sub privirile noastre, reusind nu doar o lecturare mai rapida, ci si una mult mai placuta. Iar, in conditiile in care un angajat petrece o perioada foarte mare de timp la birou, in care cea mai mare parte o dedica lucrului la calculator, citirea unor documente de pe o foaie de hartie poate reprezenta o activitate placuta, in comparatie cu cele ulterioare.

Fara indoiala hartia va reprezenta in continuare unul din formatele preferate ale angajatilor pentru docomente, avand in vedere beneficiile pe care acestia le gasesc in ea. Necesitatea reducerii consumului de hartie ar putea necesita politici care sa incerce incetarea consumului, sau cel putin diminuarea sa, dar aceasta va fi o provocare, din cauza inradacinarii prin folosirea acesteia, sub diferite forme, secole de-a randul.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *