DPAP.ro Presents

Formarea obiceiurilor. Schimbă rutina în 3 faze!

Cea mai bună metodă de a scăpa de un obicei toxic este să îl înlocuiești cu unul benefic.

Până nu demult, s-a considerat că formarea unui obicei sau a unei rutine zilnice durează 21 de zile, iar schimbarea modului de viață, 90 de zile. Recent, s-a dovedit că regula celor 21 de zile este doar un mit, iar Tom Bartow, renumit consultant de business, a dezvoltat un model de formare a obiceiurilor în 3 etape.

Faza 1: Luna de miere

Prima etapă a formării unui obicei este caracterizată de o stare de bine, de “va fi ușor!”. La fel ca la începutul unei căsnicii, această fază este una plină de entuziasm si inspirație. De exemplu, după ce ai ascultat un discurs motivațional, îți vei dori să faci imediat schimbări în viața ta. La fel ca luna de miere, această etapă este una scurtă.

Faza 2: Lupta

Aici intervine realitatea și entuziasmul dispare încet, încet. Îți va fi din ce în ce mai greu să finalizezi ce ai început, iar întoarcerea la vechile obiceiurile va fi foarte tentantă. Este esențial să reușești să treci peste această etapă. Amintește-ți motivul pentru care ai decis să faci schimbarea respectivă și urmărind obiectivul final.

Faza 3: A doua natură

În partea finală a “luptei”, va interveni și descurajarea, acel moment când crezi că nu vei reuși să duci la bun sfârșit ce ai început. Pe parcursul drumului, pot interveni și factori de distragere, cum ar fi boli, călătorii și alte evenimente care te scot din rutina normală.

Odată ce ai reușit să treci peste descurajare, apare și seducția succesului. Vei fi cucerit de rezultatele pozitive și convins că vei reuși, vei simți ca noul obicei a devenit deja pentru tine o “a doua natură”. Dacă ai ajuns până aici, vei fi tentat să faci excepții sau să iei pauze, însă acestea te pot întoarce înapoi în faza 2.

Primul pas spre a reuși să schimbi un obicei este să conștientizezi toate cele 3 faze, riscurile provocările lor, astfel îți va fi mai ușor să nu te abați de la parcursul început.

Formarea unui nou obicei nu este deloc ușoară, necesită voință și determinare zi de zi. Dacă se întâmplă să faci un pas înapoi, nu te descuraja. La fel, nu te bucura prea devreme de rezultatele pozitive! Continuă drumul, și nu uita că cea mai bună metodă de a scăpa de un obicei toxic este să îl înlocuiești cu unul benefic.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *