DPAP.ro Presents

Fisa postului: Intre necesitate si obligativitate

Fisa postului este un document aditional contractului de angajare, care permite angajatorului sa traseze limita concreta a sarcinilor si obligatiilor pe care viitorul angajat o sa le indeplineasca, iar aceasta poate avea o vedere mai clara asupra viitorului post si avantajelor ce vin odata cu acesta.

 Aspectul documentului

Ca orice document oficial, trebuie adresat organului legislativ care se ocupa de legalizarea acestui document.

In fiecare paragraf trebuie incluse si dezvoltate punctele in care se vorbeste despre denumirea si descrierea jobului, urmate de aptitudinile, specializarile angajatului, locul pe care acesta il va ocupa in cadrul companiei si relatiile pe care acesta le va avea cu ceilalti angajati.

Mai apoi, in incheiere, ca informatii suplimentare se vor adauga: data intocmirii; data luarii de cunostinta de catre angajat si data la care fisa postului a fost aprobata.

 Formulare

Datorita importantei legale a documentului, acesta trebuie formulat cu claritate maxima, deoarece singura modalitate prin care pot exista repercusiuni ale nerespectarii sarcinilor si obligatiilor delimitate in fisa postului, este prin conturarea lor clara. In acest mod angajatul este constient de acestea, dar da si posibilitatea angajatorului de aplicare a masurilor disciplinare.

Este necesar ca in cadrul fisei postului sa fie exprimata responsabilitatea pe care angajatul o va avea in raport cu coordonarea sau subordonarea fata de alti angajati; raporturile profesionale ale acestuia fiind astfel trasate dinainte de intrarea sa in cadrul companiei.

  Model

Acestea trebuie personalizate in functie de fiecare angajat, modelul reprezentand doar punctele ce trebuie respectate pe parcursul dezvoltarii documentului. In cadrul acestuia trebuie sa se prezinte:

  1. Denumirea compartimentului unde angajatul isi va desfasura activitatea
  2. Denumirea postului ocupat de acesta
  3. Numele si prenumele salariatului
  4. Numele coordonatorului direct al acestuia
  5. Numele angajatilor care se subordoneaza acestuia
  6. Numele sefului ierarhic
  7. Relatii functionale
  8. Pregatirea si experienta
  9. Autoritate si libertate organizatorica
  10. Responsabilitati si sarcini
  11. Sanctiuni pentru nerespectarea fisei postului sau a anexelor acestora

Astfel, desi fisa postului reprezinta un document cu caracter obligatoriu, care trebuie prezentat inspectorilor muncii, in cazul cererii acestora, ofera totusi avantaje angajatului, eliminand situatiile in care ar putea fi exploatat de angajator, prin adaugarea de solicitari ce nu sunt incluse in fisa postului, iar angajatorului i se asigura fidelitatea, care se raporteaza la felul exercitarii atributiilor de serviciu.

Modificarea fisei postului se poate face prin acord unilateral al angajatorului, ce va duce cu sine sporirea sa diminuarea solicitarilor fata de angajat (cum ar fi, de exemplu, trecerea temporara pe un alt post, ca urmare a unei sanctiuni disciplinare ori ca masura de protectie).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *