DPAP.ro Presents

De Ce Să Iei Tot Timpul Notițe?

Notițele sunt în general asociate cu perioada studenției, dar avantajele practice pe care acestea le pot aduce nu se limitează doar la această perioadă. Firește, rețeta unor notițe de succes include și utilizarea unor carnețele de calitate, ce îți ușurează organizarea ideilor, incluzând nu doar clasicele spații pentru notarea datei în care notițele au fost scrise, ci și chenare speciale, pentru o mai bună delimitare.

 

Sortarea ideilor

Pentru a face cât mai simplă citirea ulterioară a notițelor, trebuie să păstrezi o claritate a ideilor, concentrând-te pe liniile mari ale discursului și fără intrarea în amănunte inutile. În special, din cauza debitului verbal foarte rapid al oratorului, doar prin punctarea ideilor esențiale poți tine pasul cu fluxul de idei prezentat de acesta. De asemenea, dacă te concentrezi prea mult pe notarea fiecărui cuvânt a oratorului, poți pierde înțelegerea momentului, iar acest lucru face înțelegerea textului mult mai dificila.

 

Organizarea

Fiecare pagină a notițelor ar trebui să fie organizată în aceeași modalitate. Un exemplu al acestei organizări poate fi prin notarea în partea dreaptă, mai exact în două treimi ale paginii, notițele propriu-zise, cele făcute in timpul discursului. Mai apoi, după prima citire, în partea stânga a foii, rămasa libera, pot fi trecute întrebări, pentru a te autoverifica la sfârșitul învățării notițelor. Iar in partea de jos a foii, la scurt timp după terminarea de luat notițe, poți adaugă un scurt rezumat, pentru momentul in care vrei sa revii asupra notițelor, după o perioada mai lunga de timp, dar nu poți sa recitești toate ideile trecute in partea din dreapta a foii.

 

Lizibilitatea

Fără îndoiala, un scris citeț poate face citirea notițelor mult mai ușoara. Astfel, deși este posibil ca scrierea lizibila a cuvintelor să necesite puțin mai mult timp, în comparație cu perioada pe care ai irosi-o pentru a-ți descifra propriul scris, este de dorit să alegi prima variantă. În special, dacă recitirea notițelor o vei putea face abia peste o perioadă mai lungă de timp, iar în cadrul acestora sunt cuvinte de specialitate, deslușirea acestor cuvinte poate avea un grad foarte mare de dificultate.

 

Culorile

Dacă timpul îți permite chiar și folosirea unei singure culori, de obicei roșu sau verde, pentru a sublinia cuvintele cheie din timpul discursului, cele pe care le vei folosi refaci ideile într-un rezumat, pot face o adevărată diferență.

Chiar si ulterior, folosirea culorilor facilitează recitirea informațiilor, totul în strictă dependență cu termenii cheie identificați inițial. O culoare poate fi folosita doar pentru definiții, alta pentru anumite exemplificări practice ale acestora, iar o culoare poate fi utilizată in așa fel încât să evidențieze numerele, datele, sau anii ce trebuie reținuți.

Toate aceste culori au nevoie de o legenda, cadrul căruia poți exemplifica semnificația fiecărei culori, iar în cazul în care recitirea notițelor se va face după o perioadă mai mare de timp, legenda poate fi cu adevărat utila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *