DPAP.ro Presents

Cum sunt daunatorare teoriile conspirationale si cum ne putem proteja de ele?

Anul acesta, nu numai că a trebuit sa ne protejam de un virus ucigas, dar si de cateva idei foarte periculoase. In toata lumea, teorii ale consipiratiei au luat amploare, pretinzand ca virusul este un atac, un schema de controlare a lumii din partea Big Pharma sau chiar si un efect secundar al retelelor 5G. Si desi aceste teorii par ridicole pot cauza mult rau. Increderea in astfel de teorii pot cauza neincrederea in organizatii stiintifice sau medicale si pot duce la respingerea recomandarilor medicale in favoarea unor tratamente nedovedite sau la arderea turnurilor de retea de frica tehnologiei 5G.

In timp ce e usor sa ii ignori pe care care cred in astfel de teorii ca fiind o minoritate, cercetarile arata ca anumite conditii pot face pe oricine (chiar oricine) sa fie mai susceptibil. Specific, s-a descoperit ca lipsa unui sentiment de control fac ca oamenii sa accepte mai usor teorii consipirationale. Pe masura ce pandemia globala este in continuare activa, ne-am pierdut diverse libertati pe care inainte le luam ca bune fara sa le apreciem. Libertatea de a calatorii si conecta cu oameni a fost limitata si suntem in fata unei incertitudini referior la economie, sanatate si informatii despre cand ne putem relua vietile noastre normale.

De ce lipsa controlului ne face mai atrasi de teorii conspirationale? Cercetarile arata ca atunci cand pierdem controlul sau libertati avem tendinta sa cautam diverse modele informationale ilusorii in mediul nostru. Aceste modele ne atrag pentru ca reduc incertitudinea sau haosul din jurul nostru – chiar si daca certitudinile pe care le ofera sunt ridicole sau neplacute (cum ar fi ca guvernul sau companiile cauta sa infecteze lumea).

Din fericire, este posibil sa ne inoculam, atat pe noi cat si pe altii de la susceptibilitatea acestor teorii conspirationale periculoase. Cercetarile arata ca felul in care oamenii percep controlul determina vulnerabilitatea la aceste idei. Specific, s-a descoperit ca oamenii cu o mentalitatea ”promotion-focused” (cei care tind sa se concentreze pe atingerea propriilor obiective si aspiratii) sunt mai rezistenti la teoria conspiratiei decat cei cu o mentalitate ”prevention-based” (cei care se concetreaza pe protejarea a ceea ce au deja), pentru ca prima mentalitate implica a avea un control mai bun asupra propriului viitor.

S-au facut cateva studii care exploreaza realtia intre control si deschiderea la teoria conspiratiei. In primul, s-au chestionat 278 de participanti online carora le-au fost asignat aleatoriu trei teme de scris diferite care au avut ca asteptari schimbarea perceptiei de control. In tema celor ”promotion-focused” participantii au scirs despre sperante si obiective; in tema celor ”prevention-based” au scris despre o obligatie; iar in categoria neutra au scris despre activitatile zilnice a unei cunostiinte. S-a descoperit ca participantii din prima categorie au fost mai probabil sa respinga teoriile conspirationale decat cei din categoria neutra. Iar intre cei din categoria a doua si neutra nu a fost nicio diferenta. Un studiu care a urmat cu 202 studenti de facultate a confirmat aceste efecte din nou: temele de scris au schimbat perspectiva oamenilor referitoare la control, ceea ce in schimb au redus susceptibilitatea lor la teorii conspirationale.

Un alt test, au chestionat 202 soldati dintr-o baza militara – indivizi cu o incertitudine mare in ceea ce priveste desfarurarea fiecare zi. In loc sa le dea teme de scris, au fost chestionati in ceea ce priveste preconceptiile lor despre control. S-a descoperit ca cei cu mentalitatea ”promotion-focused” care au raportat un simt de control mult mai mare referitor la vietile lor, au fost mai putin deschisi catre teoriile conspirationale.

Daca un simt al controlului fac ca oamenii sa fie mai putin vulnerabili la teoria conspiratiei, ce putem face intr-o vreme in care incertitudinea este peste tot? Mai jos cateva strategii date de sociologi:

 

Ce poti face pentru tine?

Sa intelegi ce este si ce nu este in controlul tau. Cercetarile arata ca intelegrea ariei de control te ajuta sa eviti sentimentul de neputinta. Vizualizeaza 3 cercuri concentrice; cel mai mic este ceea ce controlezi direct, urmatorul este ceea ce poti infuenta, iar cel mai mare este cel care este inafara controlui tau. Care zone iti ocupa cel mai mult atentia? Concentreaza-ti atentia pe cele care sunt in controlul sau influenta ta.

Fi confortabil cu lucrurile complexe. Conspiratiile sunt atragatoare pentru ca ofera simplicite unei povesti, in contrast cu realitatea dezordonata si comeplxa. In timp ce povestile complexe care implica interactiuni intre multi oameni, cu situatii diferite si intamplari aleatorii par mai putin satisfacatoare, sa devii confortabil cu situatiile complexe ne pregateste sa intelegem si sa trecem mai usor peste obstacolele vietii. Ia in considerare daca tendinta de a cauta surse de informatii (precum tv, internet sau prieteni) te fac sa vezi situatia mai simplista decat este defapt.

 

Ce poti face ca leader?

Creaza structura. Desi micromanagementul poate fi daunator, prea multi leaderi ajunga sa faca macromanagement, oferind echipelor prea putina ordine, structura sau norme. In special in timpuri in care haosul este peste tot, leaderii trebuie sa creeze structura prin dezvoltarea converatiilr si setarea clara a asteptarilor. 

Foloseste limbaj ”promotion-focused”. Scoate in evidenta lucrurile pe care oamenii pot exercita control asupra lor si ofera oportunitatea sa isi influenteze proactiv propriile situatii. De exemplu, unii leader au fost reticienti sa oblige oamenii sa poarte masca (desi exista dovezi stintifice clare ca acestea ajuta la raspandirea virusului) pentru ca aceasta obligatie ar fi o amenintare la libertatea oamenilor. O abordare mai eficienta este sa abordezi purtarea mastii ca o sursa de libertate si control, din moment ce purtarea mastii permite oamenilor sa se protejeze si sa interactioneze cu alti oameni si sa para ca lucrurile sunt oarecum inapoi la normal. Desi este tentant sa fortezi ca oamenii sa urmeze aceste recomandari medicale, mesaj care fac ca oamenii sa se simta neputinciosi, acesta modalitate le va trezi sentimentul de lipsa a controlului si va duce ca acestia sa fie mai receptivi la conspiratii.

 

Criza Covid-19 ne-a limitat libertatea de a alege, misca sau interactiona in felul in care suntem obisnuiti, libertati pe care multi dintre noi le-am luat ca fiind normale – si trebuie sa ne pregatim pentru stresul psihologic care va aparea in lipsa lor. Desi nu exista o modalitate sa le evitam, ne putem inocula singuri si pe oamenii din jurul nostru impotriva amenintarilor create de teoriile conspirationale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *