DPAP.ro Presents

Cum să obții fonduri și să îți pornești propria afacere

De ce este important să descoperi care sunt costurile de început a unui business?

Care sunt metodele obișnuite prin care o afacere poate obține finanțare?

Cum poți obține fondurile de care ai nevoie pentru propria afacere?

 

Pentru mulți oameni poate fi foarte entuziasmant să pornească o afacere. Vei putea face ceva care îți face plăcere și care te motivează în același timp.

Sunt mai multe elemente care vin odată cu începerea unui business. Un plan de afacere bun, abilități de management și o finanțare adecvată sunt părțile relevante în pornirea afacerii.

Cu atât de multe elemente diferite pentru a îți construi o afacere de succes, poate fi dificil să știi care sunt cele mai importante lucruri.

Ce poate face cea mai mare diferență între a închide afacere și a o ține deschisă?

Care din următoarele elemente ajută cel mai mult o afacere să aibă succes?

  1. O idee unică de afacere
  2. O echipă foarte bună de management
  3. Să ai finanțele business-ului definite

O strategie buna și un management senzațional sunt importante pentru pornirea afacerii. Dar, mai mult de jumătate din companii nu au succes pentru că au nevoie să facă mai mult profit sau să obțină extra finanțare. De aceea, cel mai important lucru este să studiezi și să îți calculezi întâi cifrele.

 

Pentru afacerile noi,  banii sunt punctul central al succesului. De aceea e bine să știi de câți bani ai avea nevoie și unde să îi găsești.

Calculând costurile de început, de funcționare și de creștere a companiei, face mai ușoară estimarea profiturilor, să vezi de câți bani ai nevoie să ieși pe 0, să îți fie mai ușor să obții împrumuturi, să atragi investitori și poate chiar să obții niște deduceri de taxe.

Dacă găsești cea mai bună modalitate de obținere a fondurilor necesare, poți face niște previziuni și mai acurate a business-ului. Asta te poate ajuta să eviți să intri în datorii de care nu ai nevoie sau să intri în contracte care nu te avantajează.

 

Cel mai important este să fii organizat. Deschide un Excel și pregătește-te să ai o imagine clară a finanțelor companiei.

Începe prin listarea lucrurilor de care orice companie are nevoie. Pe lângă spațiul unde vei lucra, mai sunt birouri, pixuri, utilități (electricitate, gaze), telefon, licențe, permise de funcționare, asigurări.

Vei trece salariile angajaților sau consultanți exteriori precum, contabili, avocați și pe tine. Marketing și publicitate, research, spații publicitare, un site.

După ce ai trecut prin toate cheltuielile standard, adaugă acele lucruri care sunt unice afacerii tale. Ar putea fii ingredientele unei rețete pe care o vei face sau o mașină de cusut care pune nasturi la rochiile pe care le vinzi.

După ce ai terminat lista, estimează valoarea fiecărui lucru. Aici vor fi acelea care au costuri fixe precum prețul unui birou și cele variabile, precum salariile. Caută online sau întreabă cunoștințe pentru a afla cât se plătește pentru a putea face un estimat cât mai clar.

 

Acum, după ce ai o listă foarte mare de cheltuieli vine partea matematică.

Stabilește care sunt costurile care vor fi o singură dată. Costurile inițiale pentru pornirea afacerii: echipamente, design-ul logo-ului, permise de funcționare.

Restul vor fi costuri care se repetă. Costurile care te ajută să susții afacerea, includ salariile, chiria, utilități. Calculează de cât este nevoie pentru o lună, un an, 5 ani.

Adună cheltuielile și vei vedea de cați bani vei avea nevoie. Calculează separat cheltuielile lunare și anuale.

Oferă-ți extra spațiu în cazul în care costurile actuale vor fi mai mari decât așteptările. Nu vrei ca planurile tale să fie distruse de un produs de care îți vei da seama că ai nevoie în ultimul minut.

Cu o idee de câți bani vei avea nevoie, este timpul să descoperi cum îi vei obține.

 

Una din modalități este să te autofinanțezi.

Dacă ai rezerve de bani și dacă îți permiți, auto-finanțarea poate fi o opțiune bună. Ai control complet asupra afacerii fără să oferi unor investitori părți din companie sau să intri în datorii cu dobânzi.

Partea negativă în a avea tot acest control este că îți asumi tot riscul. Trebuie doar să ai grijă să nu cheltui mai mult decât îți permiți.

 

Dacă nu te poți finanța singur, ai alte opțiuni, fiecare cu plusuri și minusuri. Una din metode este printr-un fond de investiții.

Fondurile de investiții de obicei oferă finanțare în schimbul unei părți din companii. Este ca și cum te împrumuți de la o prietenă de niște bani să-ți cumperi un cuptor, iar prietenei îi revine câte o brioșă la fiecare 10 pe care le faci.

Pentru că primesc parte din companie în schimbul banilor, fondurile de investiții nu implică dobândă, pentru că nu este un împrumut pe care trebuie să îl plătești. Ținând cont că investitorul își asuma un risc destul de mare, ei vor urmări ca recompensa să fie substanțială.

Pentru a obține cel mai mare potențial venit, fondurile de investiții păstrează finanțările pentru companiile care pot crește ușor și repede. Așa că, dacă vrei să accesezi acest tip de finanțare trebuie să demonstrezi că business-ul va avea un viitor extraordinar.

În același timp trebuie să fii dispus să oferi o parte din companie. Cele mai multe fonduri vor să fie în board-ul de conducere a companiei. În acest fel ei se pot asigura că iau parte la decizii și pot diminua riscurile.

 

O altă metodă de a obține fonduri în cazul în care simți ca ideea ta ar putea încânta multă lume este prin platformele de crowdfunding.

Crowdfunding-ul de obicei implică să colectezi investiții mici de la mulți potențiali clienți sau suporteri ai ideii tale. Aceștia tehnic nu sunt investitori, ei nu primesc nicio recompensă financiară.

In general primesc un cadou sau produsul în sine în condiții speciale pentru contribuția lor.

Din moment ce suporterii nu vor să primească banii înapoi, crowdfunding-ul este o opțiune destul de sigură pentru business. Chiar dacă proiectul tău eșuează pe termen lung, nu vei rămâne dator nimănui.

Din moment ce fiecare platformă de crowdfunding este diferită, fii atent la toate detaliile din termeni și condiții astfel încât să înțelegi foarte bine obligațiile legale și financiare.

 

Dacă nu vrei să oferi parte din companie unui investitor sau să folosești o platformă de crowdfunding, poți lua în calcul un împrumut.

Băncile, de exemplu, oferă împrumuturi companiilor care au un plan de business bine pus la punct. Vei putea păstra toată compania, dar vei plăti dobândă. E important să te pregătești să faci plăți regulate.

 

Micro împrumuturile sunt o altă variantă disponibilă dintr-o varietate de surse, incluzând platforme online, organizații comunitare sau grupuri non-profit.

Pot fi potrivite dacă ești la început, nu ai bani și nici prea mare credibilitate în fața băncilor. Sunt mult mai ușor de accesat aceste micro împrumuturi, dar de obicei vin cu o rată de dobândă mult mai mare.

 

Dacă ai o idee senzațională, cu siguranță vei găsi finanțarea necesară pentru a o duce la bun sfârșit, trebuie doar să stabilești care e cea mai bună variantă pentru noul tău business.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *