DPAP.ro Presents

Cum sa iti pregatesti locul de munca pentru COVID-19

Cand cineva care are COVID-19 tuseste sau exhaleaza elimina stropi sau fluid infectat. Majoritatea acestor stropi cad pe suprafetele sau obiectele din jur, precum birou, laptop, telefon. Alti oameni pot lua COVID-19 prin atingerea suprafetelor contaminate si apoi atingand ochii, nasul sau gura. Daca stau la o distanta mai mica de un metru fata de o persoana contaminata virusul poate fi luat prin inhalarea aerului contaminat (similar cu raspandirea gripei). Majoritatea oamenilor infectati prezinta simptome mici si se recupereaza. Insa sunt oameni care au experienta mai serioasa a bolii si necesita spitalizare. Riscurile imbolnavirii serioase cresc odata cu varsta: oamenii peste 40 de ani par a fi mai vulnerabili decat cei sub. Oameni cu un sistem imunitar slabilit sau cu diabet, boli de inima sau plamani deasemenea sunt mai vulnerabili.

 

Metode simple de prevenire a raspandirii COVID-19 la birou

Angajatorii trebuie sa faca aceste lucruri pentru a putea evita o posibila contaminare printre angajati si astfel sa poate continua activitatea economica. 

  • Asigura-te ca birourile sunt curate si dezinfectate
  • Suprafetele (tablele si birourile) si obiectele (telefoanele, tastaturile) trebuie dezinfectate regulat

De ce? Pentru ca principala forma de raspandire a virusului ete prin atingerea suprafetelor contaminate.

 

Promoveaza constant spalarea pe maini catre angajati, parteneri si clienti

  • Plaseaza dispensere cu dezinfectant in diverse locuri cheie din birou. Asigura-te ca dispenserele sunt tot timpul reumplute
  • Afiseaza afise care promoveaza spaleara corecta pe maini
  • Asigura-te ca parteneri, clientii si oricine vine in cadrul companiei are acces la facilitati pentru spalarea pe maini
  • Foloseste-te de fiecare comunicare disponibila in cadrul companiei sa adaugi un scurt mesaj pentru despre importanta spalarii pe maini (in sala de conferinta, in semnatura e-mail-ului, la intrare si iesire din cladire)

 

Promoveaza igiena respiratorie buna la locul de munca

  • Afiseaza afise despre igiena respiratorie buna
  • Asigura ca angajatii au masti de protectie si servetele din hartie cat si servetele dezinfectante disponibile

 

Informeaza angajatii de necesitatea luarii temperaturii constant, si daca prezinta o temperaturia de peste 37.3 ar trebui sa stea acasa si sa contacteze medicul de familie.

Cum sa organizezi sedinte sau evenimente in cadrul companiei

Ia in calcul normele de siguranta impuse in momentul de fata in Romania precum distanta de minim 2 metrii intre persoane

Dezvolta un plan de preventie 

    • Ia in calcul daca intalnirea fata in fata este mandatorie sau poate fi inlocuita cu videoconferinta
    • Ia in calcul ca participantii sa fie cat mai putini
    • Trebuie avut in stoc suficiente materiale dezinfectante precum masti, servetele si gel antibacterian
    • Asigura-te ca toti participantii pot fi contactati ulterior in cazul in care se descopera ca una din persoane este contaminata.
    • Dezvolta un plan in cazul in care cineva prezinta simpotome
    • Identifca o camera care poate fi folosita pentru izolare
    • Dezvolta un plan pentru cum poate fi transferat in siguranta catre o unitate medicala
    • Informeaza celelate persoane participante cu ce trebuie sa faca in acest caz

 

Pregateste locul de munca pentru COVID-19 

Dezvolta un plan pentru atunci cand un angajat devine suspect de COVID-19

Planul trebuie sa includa izolarea fata de ceilalti clienti intr-o camera sau zona si limitand contactul pe care il are cu alte persoane

Ia in considerare cum poti identifica persoanele care pot prezenta risc fara sa se creeze discriminare la locul de munca. Include persoanele care au calatorit recent sau care au boli din categoriile de risc.

Promoveaza videoconferintele in cadrul companiei. Promoveaza cat mai mult distantarea sociala la locul de munca, si lucratul de acasa. Evita cat mai mult ca angajatii sa mearga cu transportul in comun si sa se expuna riscului.

Ia in calcul un plan de continuitate in cazul in care esti nevoie sa inchizi temporar activitatea economica. Planul ar trebui sa contina felul in care compania poate functiona fara ca o majoritate mare din angajati sa vina la locul de munca, diminuarea cheltuielilor non-esentiale si dezvoltarea altor ramuri de venit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *