DPAP.ro Presents

Cum să îți descoperi cariera ideală?

Te-ai gândit vreodată cât de mult durează o carieră? Sau cât durează cariera ta?

Ținând cont de cât de mult stăm la birou și cât de mult timp ne ocupa locul de muncă, este surprinzător că oamenii stau în job-uri pe care le urăsc.

Câteodată poate părea ca nu ai de ales. Poate că există o presiune socială să faci o anumită sumă de bani, sau vrei să te ridici la așteptările părinților sau celor din jurul tău.

Oricare ar fi motivul, adevărul este că foarte mulți oameni lucrează strict pentru bani. Milioane de oameni își urăsc locul de muncă, îi epuizează și abia așteaptă să se facă vineri seară. Cea mai tristă parte este că în weekend doar se recuperează pentru a repeta ciclul la locul de muncă începând cu luni.

Nu cred că munca trebuie să fie un lucru negativ pe care să îl urăști și să urăști ziua de luni pentru că este începutul unei săptămâni de coșmar.

Nici nu cred că este o modalitate de a face bani sau de a primi respect.

Să lucrezi este o alegere. Nu trebuie să o faci, dar o faci pentru că vrei să contribui la bunul mers al comunității. Asta este munca, un serviciu pe care îl oferi comunității.

 

În ziua de azi poți alege aproape orice carieră.

Dar acest lucru nu e o oportunitate. Este o problemă.

Pentru că majoritatea barierelor în orice domeniu au fost înlăturate, acum există mult mai multă competiție. Până acum 10 ani nu prea puteai să intri în orice industrie. Trebuia să fii în locul potrivit la momentul potrivit și să întâlnești persoanele potrivite.

Dar acum, poți fii orice sau să faci orice îți dorești. De aceea este important să iei deciziile potrivite cât mai devreme. Vrei să alegi o carieră care îți oferă perspective.

Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să sari din carieră în carieră, să îți placă să faci de toate și să îți alegi o nouă carieră la fiecare doi ani. Este ok să îți schimbi cariera. Dar singura metodă prin care poți avea un impact important este să perseverezi pe un lucru, impactul nu se poate întâmpla deacât cu efort constant pe o durată lungă.

 

Cum îți dai seama care este cariera ta ideală?

Poți folosi sfatul unui renumit consultant de management, Peter Drucker, să creezi o carieră care să îți fie satisfăcătoare. Care să te facă să te trezești cu drag de dimineață într-o zi de luni și să te apuci de treabă.

În cartea lui ”Managing Oneself” împărtășețte câteva întrebări pe care orice profesionist trebuie să și le pună.

Am ales 3 care mi se par cele mai potrivite.

 

1. Care sunt punctele mele forte? 

”În primul rând, concentrează-te pe punctele tale forte. Pune-te în poziția în care punctele tale forte să producă cele mai bune rezultate.” – Peter Drucker

 

Cumva, mulți oameni continuă să ignore acest sfat. Ei cred că pot să își îmbunătățească slăbiciunile. Este doar o idee falsă pe care oamenii vor să o creadă.

În business, este vorba doar de competiție – chiar și în interiorul organizațiilor. Așa că, atunci când superiorul tău îți spune să îți îmbunătățești punctele slabe, te țin la distanță. Astfel, nu vei deveni o amenințare pentru ei.

Am cunoscut oamenii care au început ei să creadă asta, și să își spună personal asta. Rezultatele? O serie de oameni mediocrii care nu excelează la nimic.

Ca să avansezi ai nevoie să îmbunătățești punctele forte, nu să ai mai multe abilități la același nivel, la nivelul mediocru. Descoperă la ce ești bun și îmbunătățește.

 

2. Cum performez?

”În mod uimitor, puțini oameni știu cum rezolvă lucrurile. De fapt, mulți dintre noi nici nu știm că oameni diferiți lucrează și performează diferit.” – Peter Drucker

 

Este o întrebare la care vei găsi foarte greu un răspuns. Dar este cea mai importantă întrebare din cariera ta.

Când vei descoperi cum performezi, vei beneficia de asta pentru tot restul vieții. Mai exact, la ce se referă Drucker prin performanță? Este vorba de rezultate. În alte cuvinte: cum obții rezultate?

Gândește-te la: Cum rezolvi lucrurile? Cum înveți? Cum performezi sub stres? Lucrezi bine în echipe mari? Lucrezi mai bine în companii mici sau mari? Cum te concentrezi?

Este important să te cunoști la acel nivel. Trebuie să găsești acea combinație de factori care fac posibilă desfășurarea acțiunilor tale la potențial maxim.

 

3. Care sunt valorile mele?

”Să lucrezi într-o organizație al cărui sistem de valori este inacceptabil sau incompatibil cu sistemul individual poate fi atât frustrant cât și contraproductiv” – Peter Drucker

 

Gândește-te la tipul de persoană care îți dorești să fii, și să fii împăcat cu asta. Care sunt lucrurile pe care ești dispus să le faci fără să îți afecteze conștiința. Produsul pe care îl vinzi este în concordanță cu argumentele de vânzare? Serviciile prestate de companie se ridică la nivelul sistemului tău de valori?

 

După ce vei răspunde la aceste 3 întrebări vei contura o imagine a carierei ideale.

Totodată, fii conștient că majoritatea oamenilor și-au creat propriile cariere. Nimeni nu va veni să îți servească pe tava cariera ta ideală.

Încearcă să gândești practic în căutarea ta. Singura problemă este că necesită timp și concentrare să răspunzi la întrebări. Două lucruri care devin din ce în ce mai dificil să le gestionăm corect. Irosim o grămadă de timp pe activități nesemnificative și nu reușim să ne concentrăm asupra unui singur lucru mai mult de 2 minute.

Cariera pe care ți-o vei alege va face parte din viața ta mai mult decât te aștepți. Așa că dacă îț ia luni la rând sau ani să răspunzi la cele 3 întrebări, într-un final, va merita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *