DPAP.ro Presents

Cum să iei decizii mai bune în viață și în business: un mini ghid

Dacă te uiți în garderoba mea, vei vedea un rând de tricouri simple negre și albe, mai multe perechi de blugi simpli albaștri, negri și gri. În fiecare dimineață iau un tricou, o pereche de blugi și sunt gata. Nici nu trebuie să am ochii deschiși.

”Uniforma” mea zilnică mă pune într-o companie destul de bună. Mark Zuckerberg, Scott Guthrie, Kelly Cutrone, chiar și Barack Obama.

Dacă e destul de ok pentru Obama, cu siguranță e bine și pentru mine. Mai ales în contextul în care această alegere e susținută de știință.

John Tierney explică cum, ca oameni, suntem predispuși să simțim o epuizare decizională când avem de luat prea multe decizii.

”Epuizarea decizională ne ajută să explicăm de ce oameni normali se enervează pe colegi și familie, de ce își cumpără haine chiar dacă nu au nevoie, de ce cumpără numai junk food de la Mega și de ce nu rezistă unei oferte de 1+1 Gratis.

Indiferent de cât de rațional încerci să fii, nu poți lua decizie după decizie fără să plătești un preț biologic”

Cu cât iei mai multe decizii pe parcursul zilei, cu atât creierul tău caută să ia una din două scurtături: să acționezi din impuls sau să nu faci nimic. Să decizi să nu decizi.

Ca antreprenor cu 50+ angajați și peste 40.000 de clienți, nu-mi permit să iau decizii de impuls. Nici să nu fac nimic și să fiu paralizat și neputincios să iau o decizie. Nu prea îți dorești asta în nicio situație.

Cea mai bună modalitate de a îți păstra puterea decizională este să reduci numărul de decizii pe care le iei într-o zi.

Să creezi niște sisteme pentru alegerile zilnici mai puțin critice (cum ar fi ce să mănânci sau cu ce să te îmbraci) eliberează niște spațiu pentru lucrurile importante.

Cu schimbările tehnologice care se schimbă cu viteza luminii, cu accesul nelimitat la informație aproape instant, deciziile inteligente sunt din ce în ce mai importante.

Deciziile bune te ajută să îți faci mai bine treaba, să gestionezi stresul cum trebuie, să eviți epuizarea și să trăiești o viață mai fericită și sănătoasă.

 

Atât de multe decizii cu atât de puțin timp.

 Să iei decizii nu pare a fi ceva ce ai nevoie să exersezi.

Luăm decizii zilnic în mod constant: ciocolată sau vanilie? Italia sau Franța? A sau B?

În mod normal ne vedem ca persoane raționale și logice care pot gândi și trece prin orice problemă (și asta e adevărat de multe ori), dar mințile noastre sunt departe de a fi perfecte.

Suntem susceptibil din punct de vedere psihologic să avem o grămadă erori mentale, de la preconcepții la grăbirea să tragem concluzii fără să avem suficiente informații.

 

Care sunt soluțiile?

Ne întoarcem la epuizarea decizională, pe care o putem numi și – surplus de opțiuni – sau vărul lor cauzat de facebook și instagram, FOMO (fear of missing out).

Poți combate însă această epuizare prin acceptarea unei soluții suficient de ok (în loc de cea mai bună soluție). Pare o blasfemie într-o lume perfecționistă în care muncim 24/7 și mereu vrem mai bun și mai mult.

Într-o poveste a scriitoarei Olga Khazan despre psihologul Barry Schawartz:

”Dacă nu ești sigur că ești la cea mai bună petrecere din seara asta, sau că nu ai cumpărat cel mai bun laptop, trebuie să te mulțumești cu – suficient de ok -.

Oamenii care fac asta se numesc -satisficers- și sunt contant mai fericiți decât -maximizers-, oamenii care simt că trebuie să aleagă întotdeauna cea mai bună soluție posibilă.”

 

Nu toate deciziile sunt egale.

Unele decizii le putem pune pe auto (cum ar fi ce tricou să porți azi), în timp ce altele necesită timp și atenție.

Să alegi un partener (în business sau viață), să angajezi, să îți alegi o carieră, sunt decizii care necesită energie cognitivă

Ca răspuns, poți categorisi toate alegerile dintr-o zi în: mici, medii sau mari. Poți să te joci și să sistematizezi deciziile mici. Astfel, îți rămâne putere creativă și decizională pentru deciziile mari.

 

Alege repede, alege bine

Într-o scrisoare către acționarii Amazon din 2017, Jeff Bezos le-a scris că este un adept al – deciziilor calitative luate rapid – ”high-quality, high-velocity decisions.”

Cel mai important lucru, conform Bezos, este să aduni suficiente informații. Țintește să ai 70% din datele de care ai nevoie, în loc de 90%)

Fondatorul Upstart spune că viteza este ”cea mai importantă armă în business”. El consideră că momentul în care decizia este luată e mai importantă decât decizia luată. Să iei repede o decizie este un obicei ce poate vi dezvoltat și îmbunătățit.

 

Cum faci să iei decizii mai repede?

 

  1.  Vizualizarea negativă

Imaginează-ți cel mai rău lucru care se poate întâmpla. Este o tehnică preluată din Stoicism.

De exemplu, poate că vrei să treci strada printr-un loc cu mult trafic. În cel mai rău caz te va călca o mașină, așa că probabil o să vrei să te duci pe la trecerea de pietoni.

Cheia este să vizualizezi probleme majore înainte să se întâmple și să iei o decizie plecând de acolo.

  1. Măsoară impactul

Dacă ai de ales între două opțiuni, care are impact mai mare?

Este vreuna care prezintă o capacitate mai mare de succes sau eșec? Nu este vorba de categorisirea deciziilor, ci categorisirea opțiunilor.

De cele mai multe ori alegerile nu sunt egale. Drumul A te poate duce către un creștere imensă a profitului, în timp ce drumul B către doar 10% creștere.

Aici e un moment în care să consideri datele. Ai destule informații să faci o alegere? Dacă nu, mai cercetează, dar oprește-te la optimul de 70%.

  1. Care sunt următorii pași?

Șahul e un joc de strategie și pricepere. Cei mai buni jucători nu iau în considerare doar ce s-ar putea să facă adversarii lor, își imaginează și toate scenariile posibile pe tablă.

Aceeași tehnică se poate aplica în luarea deciziilor.

Gândește-te mai departe de viitorul apropiat la săptămâni, luni sau chiar ani. Gândește-te unde poate duce fiecare alegere pe care o iei în viitor.

  1. Fă o listă

Sigur ai mai citit asta, dar este un motiv pentru care apare în atât de multe articole. Pune pe hârtie tot ce ocupă spațiu în cap.

Pune pe o listă Pro și Contra. Sau faci o listă cu toate opțiunile posibile. Scrie tot ce îți trece prin cap. Apoi taie tot ce nu are nicio legătură sau e clar că nu te va ajuta.

Dacă ai noroc, o să rămâi cu o singură opțiune bună. Chiar și dacă rămâi cu 2-3 opțiuni, tot va fi ok.

  1. Sfaturi și Statistică

Să strângi mai multe sfaturi poate să fie extrem de ajutător. Întreabă toți colegii sau toți prietenii.

Diferite perspective îți va deschide mai mult ochii și mintea și te poate conduce către cea mai potrivită alegere. Decizia finală tot ție îți va aparține.

Ai grijă însă pe cine consulți și să nu te influențeze în a lua o decizie care nu te reprezintă.

 

Stai în moment.

Nu vreau să fiu Zen, dar întotdeauna ai momentul prezent. Te poți gândi la toate posibilitățile, să vizualizezi viitorul și să îți imaginezi consecințele negative, dar întotdeauna contează prezentul.

În moment lucrezi și îți trăiești viața. Azi este oportunitatea ta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *