DPAP.ro Presents

Cum oamenii de succes iau decizii… destepte

Transforma deciziile mici in rutine.

Luatul deciziilor lucreaza ca un muschi: pe parcursul zilei devine prea epuizat sa functioneze eficient. O metoda de a ocolii este sa eliminati deciziile mici prin a va vi le orienta spre rutine. 

De exemplu: Steve Jobs a purtat o maleta neagra la munca in fiecare zi. Mark Zuckerbergs inca poarta hanorace. Facand asa elibereaza resursele mintale pentru mai multe decizi complexe. 

Fii atent la emotiile tale… si vei putea privi deciziile cat mai obiectiv și rational posibil. Oamenii care iau decizi puternice, stiu ca o stare proasta ii poate face sa se dezlantuie sau sa se abata de la busola lor morala la fel de usor ca o buna dispozitie ii poate face supraconfidenti și impulsivi. 

Fa miscare.  

Cand te stresezi cu privire la o decizie, incearca sa faci miscare. 30 de minute de activitate fizica ar trebui sa fie suficient pentru a crește nivelul de endorfine și a reveni la claritatea mentala. 

Cauta un sfat din afara  

Pentru a evita prejudecatile de confirmare (doar idei care iti sustin deciziile), cauta pareri si sfaturi din afara de la oameni care aduc perspective diferite in situatia ta. 

Ia decizii mari dimineata

Pastreaza deciziile mici dupa munca (cand incepe oboseala decizionala) și pentru a aborda decizii complexe dimineata, cand mintea ta este proaspata. O strategie similara este de a face unele dintre lucrurile mai mici cu o noapte inainte pentru a fura startul de dimineata.

Evalueaza optiunile în mod obiectiv 

Criterii utile de luat în considerare:  

Cum mă avantajează această decizie?

Cum ma ajuta?

Decizia reflecta valorile mele? 

Nu asteapta prea mult 

In loc sa astepte ca lunile sa se alinieze, oamenii de succes stiu ca trebuie sa aiba un calendar pe care sa-l urmeze pentru a ajunge la decizia lor. 

Foloseste-ti busola morala  

Morala serveste drept ghid de incredere atunci cand emotiile tale te trag intr-o directie diferita. 

Reflectarea asupra deciziilor anterioare  

Pastreaza deciziile din trecut in minte.

Oamenii de succes sunt suficient de constienti de deciziile din trecut pentru a le folosi in beneficiul lor atunci cand ceva similar vine. 

“Good decisions come from experience, but experience comes from making bad 

decisions.”  – Mark Twain

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *