DPAP.ro Presents

Cum arată rețeaua ta de cunoștințe?. Gândește-te bine cum o construiești.

Dacă te uiți la oamenii cu care cineva este conectat pe Facebook sau Instagram, poți să îți dai seama de multe lucruri despre persoana respectivă.

Poți să îți dai seama dacă e o persoană sociabilă sau antisocială. Poți să-ți dai seama dacă e depresiv sau hiperactiv. Cercetătorii pot să prezică destul de precis bazându-se strict pe cunoștințele cuiva dacă este probabil să se îngrașe sau să devină supraponderal.

Persoanele cu care ne asociem, și rețeaua pe care o construiești în jurul tău ajunge să te definească. Fie că e vorba de prietenii de pe Facebook, prietenii cu care ieși în weekend, colegi de la muncă sau mentorii pe care îi alegi.

Avem toată libertatea din lume să alegem pe cine integrăm în rețeaua noastră de cunoștințe, dar nu folosim abilitatea asta. Ne alegem mentori, prieteni sau colegi în mare parte accidental. Pentru că se află în aceleași locuri ca și tine, lucrează în aceeași companie și în general are legătură cu proximitatea.

Lăsăm oamenii să se introducă pur și simplu. Dacă însă te gândești la ce fel de oameni vrei să ai în jurul tău, și faci niște alegeri conștiente în legătură cu includerea oamenilor în propria ta rețea, s-ar putea să deschizi cel mai rapid culoar către dezvoltarea ta personală și profesională.

Dacă nu îți place unde ești, nu ești în carieră unde ți-ai dori, sau pur și simplu nu avansezi destul de repede către unde vrei să ajungi, uite-te la persoanele cu care îți petreci cel mai mult timpul.

Îți construiești propria rețea? Sau oamenii se auto introduc în ea?

 

Gândirea de turmă

Toată lumea are propria perspectivă și concepții asupra lumii. Când vorbești cu ei, când stai cu ei, când îi asculți și când îi vezi cum acționează în diverse situații, când lucrezi cu ei sau când le ceri sfaturi, aceste perspective și ideologii se transferă de la unul la altul. Propriile tale perspective încep să se altereze și să altereze în cadrul ideilor care circulă pe lângă tine, fie ele bune sau nu.

Se aplică investitorilor, incubatoarelor, acceleratoarelor, colegilor, tuturor.

Unele perspective au avut mai mult succes, istoric vorbind, și au devenit mai populare.

O mare parte a start-up-urilor de succes au fost dezvoltate în Silicon Valley din același motiv. Fondatorii lor au luat parte în aceleași acceleratoare, cu sfaturi și pași de urmat de la aceleași fonduri de investiții, au citit și au scris cărți și articole cu aceleași subiecte.

O comunitate puternică are un efect puternic pentru toată lumea din ea. Dacă vrei să faci parte dintr-o astfel de rețea, poți începe să o construiești oriunde.

Câteodată trebuie să le dai unfollow oamenilor în realitate.

Să faci parte dintr-un grup de oameni doar pentru că este acolo și e ușor, fără să te gândești dacă are legătură cu propriile obiective, este o modalitate bună să stagnezi în carieră și în plan personal.

 

Găsirea unui mentor

Mentorul nu trebuie văzut și nu trebuie să fie neapărat un Mr. Myagi care să îți dea tot timpul pilde despre înțelepciune pe care să le deslușești.

Nu trebuie să fie un singur mentor, nu trebuie să fie o persoană înțeleaptă. Oamenii din jurul tău pot să te ajute să te dezvolți în diverse situații din carieră și viață.

Regula de bază este că trebuie să te asociezi cu oameni care te ajută să te dezvolți. De exemplu, dacă vrei să devii un scriitor mai bun poți petrece mai mult timp cu scriitori. Dacă vrei să îți deschizi o firmă, petrece timp cu cineva care are una. Dacă vrei să îți duci business-ul la următorul nivel, petrece timp cu oameni care au un business la acel nivel.

Nivelul personal și profesional la care ne aflăm este o simplă reprezentare a oamenilor cu care ne petrecem timpul, oamenii cu care avem conversații, ce citim și la ce ne uităm. Dacă îți prioritizezi bine timpul alocat către oamenii potriviți, te vei dezvolta în direcția potrivită.

Lucrează cu oameni pe care îi admiri, cu care vrei să semeni, și vei ajunge să fii ca ei. Dacă lucrezi și te asociezi cu oameni pe care nu îi admiri dezvoltarea ta va avea de suferit.

 

Cea mai mare greșeală pe care o putem face este să ni se construiască o rețea de cunoștințe fără să fim conștienți de ea și să o luăm ca bună.

Oamenii cu care ne asociem va determina cine vom fii în viitor.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *