DPAP.ro Presents

Biroul Viitorului – Fii pregatit pentru viitorul tau birou.

In momentul de fata se dezvolta un ecosistem mult mai bogat si mult mai flexibil.

 

Daca o sa cauti azi pe Google “biroul viitorului” vei descoperii ca biroul asa cum ne-am obisnuit cu el va disparea in cativa ani. In realitate, numim birou, spatiul principal de unde lucram si unde ne petrecem cel mai mult timp in orele programului.

 

Pentru majoritatea oamenilor, spatiul amenajat de companie va ramane in continuare centrul desfasurarii activitatii, baza, locul unde munca efectiva va fi efectuala intr-un termen mic spre mediu.

 

In urma unui raport facut de Leitz ca studiu pe 800 de angajati in 4 tari (Franta, Germania, Itala si Anglia) a reiesit ca peste jumatate dintre angajati lucreaza 80% din timp de la birourile amenajate de companie. O patrime isi desfasoara toata activitatea.

 

Aceiasi concluzie reiese si din The European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, care arata ca putin sub 70% din barbati si aproape 90% din femei declara ca locul principal de lucru este la birourile companiei.

 

In ciuda acestor studii, surprinzator, intr-o cercetare desfasurata de Dell in 2014 sub titlul “The Evolving Workforce”, s-a descoperit ca peste 60% dintre angajatii Europeni considera ca birourile centrale vor exista cat timp ei vor fi in viata. Acest numar se ridica la 73% in Germania.

 

Toate acestea au tendinta sa se schimbe pe parcursul timpului si vom vedea din ce in ce mai multa diversitate in felul in care lucram. La fel cum majoritatea dintre noi ne uitam la video-uri, filme sau ascultam muzica pe laptop si online tot ne uitam si la televizor. La fel vom si lucra, din mai multe locatii, in mai multe feluri.

 

In viitor, putem anticipa o bifurcatie. Un numar semnificativ de oameni vor lucra in continuare din locatia centrala, in timp ce altii isi vor impartii timpul si vor lucra din spatii diferite.

 

Acest comportament a fost identificat  la 29% din forta de munca globala in chestionarul Forrester din 2013 ‘Workforce Adoption Trends.

 

Totodata, raportul facut de Ctirix “Workplace of the Future” a chestionat 1900 de angajati cu vechime in domeniul IT din toata lumea. Raportul prezice ca pana in 2020, 89% din companii vor oferii o varianta mobila de a lucra din diverse locatii semipermante, inclusiv acasa (64%), spatii dedicate proiectelor speciale (60%) si la clienti sau parteneri (50%).

 

O definitie pentru – Biroul Viitorului – este “Orice loc cu o conexiune la internet”. Poate ca biroul ar trebui sa fie legat de o conexiune mai mult decat de un spatiu fizic.

 

Infrastructura actuala, comportamentul angajatilor si cultura multor companii vor face ca aceasta tranzitie catre un spatiu descentralizat de lucru sa se intample usor si graduala. Multe industrii se vor adapta foarte greu, dar cele mai multe vor fi destul de flexibile in ceea ce priveste biroul viitorului.

 

Este foarte putin probabil ca angajatii CIA din biroul central din Langley, Virgina, USA or sa fie incurajati sa lucreze de acasa cu toate informatiile necesare. Este la fel de probabil, ca Multinationalele or sa continue sa necesite aceste birouri reale cu oameni care sa lucreze in ele. Dar chiar si in aceste exemple, cateva modificari spre flexibilitate si descentralizare vor avea loc.

 

Spatiile de lucru devin din ce in ce mai adaptabile la nevoile angajatilor si la activitatile acestora in aceasta directie. Conceptul – biroul este unde esti tu – evolueaza de la an la an. Acest concept neutralizeaza si imbratiseaza schimbarea mediului in care se lucreaza si reconfigureaza spatiul traditional numit azi ca birou.

 

Tehnologia si conectivitatea a avansat extrem de mult in ultimii ani, si aste inseamna ca efectiv suntem conectati non-stop la activitatile de la birou prin telefoane, tablete sau laptopuri. Ca consecinta, acum exista potentialul sa lucram in orice spatiu fizic, lucru care nu era posibil pana acum.

 

Intr-un final, tine de angajati, clienti si nu in ultimul rand de noi cat de repede facem aceste modificari – si cat de complet.

 

Iti doresti un birou al viitorului? Cum ar afecta acesta productivitatea ta? Sau lucrezi deja in unul? Completeaza acest articol in sectiunea de comentarii de mai jos.

 

 

Acest articol este preluat partial din “Work is where you are” de Andrew Crosthwaite scris pentru brandul Leitz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *