DPAP.ro Presents

Cum alegi un partener de afaceri?

Cum poate un partener să-mi ajute afacerea?

Ce să iau în considerare când îmi aleg un partener de afaceri?

Ce să iau în calcul la structura parteneriatului?

 

O luăm pe Alina, care crește și dresează papagali. E bună la asta, așa că va începe o afacere. Dar, ca prima oară antreprenor, și fără experiență, dorește un partener.

Deja se gândește la câțiva oameni.

Are un prieten Gabriel, care și el e dresor priceput de papagali. Nici el nu a fost implicat vreodată în construirea unei afaceri, dar vrea să încerce.

Alina are o cumnată, Dana, care e dresor de dihori. Nu a lucrat niciodată cu papagali, dar are foarte multă experiență în domeniul animalelor de companie și mult cunoștințe profesionale în domeniu.

Alina mai are și o verișoară, Mădălina. Deși nu a avut niciodată un job, are foarte multă energie. Nu știe nimic despre animalele de companiei sau despre începerea unei afaceri, dar spune că s-ar descurca de minune.

 

Care ar fi cel mai bun partener de afaceri pentru Alina?

Aptitudinile lui Gabriel nu ar adăuga extra la business față de ce poate deja face Alina. Mădălina poate avea energia necesară, dar lipsa de experiență și faptul că nu aduce niciun fel de valoare adăugată nu o ajută foarte mult. Cea mai bună variantă rămâne Dana, a cărei experiență și cunoștințe pot fi foarte valoroase pentru o noua afacere.

 

În afaceri, două minți sunt de cele mai multe ori mai bune decât una, matematic vorbind.

Ca echipă, Alina și Dana își împart taskurile și rezolvă de doua ori mai multe lucruri.

Vor beneficia de puterea colaborării. Este mai greu să fii creativ și inovativ de unul singur. O altă persoană care să contribuie cu idei și să ofere feedback poate rezulta în dezvoltarea unor idei senzaționale.

Partenerii de afaceri sunt cu atât mai valoroși când aduc skill-uri complementare pe care tu nu le ai. Alina cunoaște papagalii, dar nu și business-ul de papagali. Dana are experiență în industria animalelor de companie și o poate ajuta pe Alina în această direcție.

Plus, că se pricepe cu dihori, aptitudini pe care Alina nu le are. Așa că pentru a face afacerea mai dinamică amândouă decid să crească, dreseze și să vândă ambele tipuri de animale.

Datorită experienței, Dana are și cunoștințe în industrie. Conexiunile ei pot ajuta cu finanțare, angajări sau orice alt aspect al afacerii va fi nevoie pentru a accesa aptitudini din afara sferei lor de resurse.

Găsirea unui partener care să fie complementar cu skill-urile tale poate aduce valoare adăugată și către potențiali investitori care vor avea o încredere mai mare în afacere. Cu atât mai multe pentru cineva ca Alina, care nu a mai avut un business până acum.

 

Pentru a găsi partenerul ideal, fă o listă cu potențiali candidați și pune-ți câteva întrebări despre fiecare.

  • Este cineva cu care îți face plăcere să petreci timpul? Nu trebuie să fiți cei mai buni prieteni. Dar, veți petrece foarte mult timp și trebuie să aveți o relație destul de bună.
  • Ai încredere în ea sau el? Veți avea obligații legale și financiare unul față de celălalt. Încrederea că partenerul va fi apt și asumat în îndeplinirea obiectivelor este obligatorie.
  • Gândește-te cum îți place să lucrezi. Potențialul tău partener este compatibil cu stilul tău?

 

Poate că Alinei îi place să vină mai târziu și să antreneze papagali într-un mediu mai relaxat. Dar Dana vrea să fie la prima oră și să fie totul disciplină ca în armată. Diferența asta va duce inevitabil la conflict.

Să ai stiluri diferite nu e neapărat sfârșitul relației. Trebuie doar să luați amândoi la cunoștință că aveți stiluri diferite și să discutați cum puteți face să funcționeze în termenii fiecăruia.

Abilitatea de a comunica eficient și să rezolvați orice neînțelegeri este esențial în orice parteneriat.

Înainte de alegerea partenerului, ia în considerare cum reacționează la conflict și dacă stilul este compatibil și poate funcționa cu al tău.

Neînțelegerile sunt inevitabile, așa că ai nevoie de un partener care este deschis la dialog sincer și la compromisuri. Niciunul nu ar trebui să se abțină de la feedback sau de la criticarea ideilor.

 

Poate să îți placă și să ai încredere în partenerul tău, să lucrezi și să comunicați super bine, dar nu va conduce către succes dacă viziunile voastre asupra business-ului nu sunt aliniate.

Tu și partenerul tău ar trebui să aveți o imagine similară asupra cum arată succesul pentru afacere și despre cum veți ajunge acolo. Dacă nu lucrați împreună către aceleași obiective, partenerul nu mai are niciun rost.

De exemplu, dacă Alina vrea să se concentreze doar pe papagali și dihori, dar Dana vrea să se extindă și la câini, pisici și alte animale, este un conflict fundamental care ar putea distruge parteneriatul.

Este la fel de important ca amândoi să aduceți un nivel similar de pasiune și entuziasm în companie. Dacă Alina vrea să crească animale sănătoase și să le antreneze bine, dar Dana vrea doar să facă bani, ar putea distruge din nou parteneriatul.

 

Când într-un final găsești pe cineva care are aceeași viziune ca a ta și cu care lucrezi bine, fă-ți temele și învață cât mai multe despre el sau ea.

Au mai făcut vreo afacere până acum? Dacă da, ce s-a întâmplat cu ea? Și ce părere au oamenii care au lucrat în acel business despre partenerul tău?

Află de la prieteni și cunoștințe sau oameni care au lucrat cu el despre personalitate, stilul de lucru, aptitudini sau slăbiciuni. Sunt oameni care nu îl suportă? De ce?

Nu strică să îi verifici profilurile de social media. Este ceva acolo care te face să ai dubii despre modul în care se prezintă?

 

Odată ales partenerul, trebuie să stabiliți termenii financiari ai parteneriatului.

Încrederea este totul, dar este important să pui totul în scris. Cum va fi distribuit profitul, ce finanțare va fi folosită și care este structura procentuală a deținerii companiei?

Sunt multe lucruri de luat în calcul într-un parteneriat, cel mai bine este să consultați amândoi un avocat înainte de a semna orice. Un avocat poate să vă prezinte implicațiile parteneriatului astfel încât să fiți pe aceeași linie.

 

În speranța că ai deja un partener la care te gândești, ca să te ajutăm despre cât de compatibili sunteți hai să stabilim stilul si aptitudinile tale:

  • Descrie într-un adjectiv mediul ideal de lucru.
  • Mai descrie printr-un adjectiv mediul ideal de lucru.
  • Care este un lucru pe care tu nu îl al și ai vrea să-l aibă partenerul tău?
  • Care este aptitudinea ta unica pe care o aduci în business?
  • Care este un lucru pe care vrei ca partenerul tău să-l stăpânească foarte bine?

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *