DPAP.ro Presents

CARE SUNT DIFERENȚELE DINTRE FFP1, FFP2 ȘI FFP3?

Odată cu răspândirea Coronavirus la nivel global, utilizarea măștilor de protecție a devenit un aspect foarte important chiar și în viața de zi cu zi. La rândul clienților noștri, de multe ori am observat că există o nedumerire despre ce înseamnă aceste nivele de protecție, respectiv ce ar trebui să alegem pentru a fi suficient de protejați.

Normal, ca și orice om conștiincios, noi ne dorim să avem cel mai înalt grad de protecție împotriva virusurilor, însă în utilizarea civilă, nu este neapărat nevoie de un FFP3, pentru a avea un grad ridicat de protecție. Pe de altă parte, trebuie să considerăm și aspectul prețului, care este unul destul de mare datorită stocurilor limitate, asttfel există opțiuni mult mai bune mai ales ca și calitate / preț, anume măștile cu grad de protecție FFP2.

Prin definiție gradele de protecție FFP1, FFP2 și FFP3 sunt definite la nivel European de standardul EN 149:2001+A1:2009, respectiv sub directivele 2016/425 sau 89/686/EEC. Toate măștile comercializate de noi, sunt sub standardul acesta, respectv sub directiva 2016/425 (adică echipamente personale de protecție). Ca exemplu puteți considera din oferta noastră Masca FFP2 cu supapă care oferă și un nivel mai ridicat de confort datorită valvei, sau Masca de protecție FFP2 fără valvă, însă amândouă fiind situate la același nivel de protecție.

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă fiecare grad de protecție, înșirăm mai jos caracteristicile lor principale:

FFP1 – Oferă cel mai mic grad de filtrare, anume minim 80% din aerosoli, cu un prag de scăpare maximă de 22%. Acest tip de mască este destinată mai ales utilizării casnice pentru protecția împotriva prafului (de exemplu în caz de renovări, sau alte lucrări care generează mult praf).
FFP2 – Oferă un nivel mediu spre ridicat de filtrare, anume minim 94% din aerosoli, cu un prag de scăpare maximă de 8%. Acestea se utilizează preponderent în construcții, agricultură (unde se lucrează cu materiale cu un nivel ridicat de pericol în caz de inhalare), respectiv de cadre medicale în protecția împotriva virusurilor.
FFP3 – Oferă cel mai înalt nivel de protecție din categoria FFP, anume minim 99% filtrare aerosoli, cu un prag de scăpare maximă de 2%. Acestea protejează la particule foarte fine, precum azbest.

În caz de Coronavirus, organizațiile mondiale de sănătate WHO (World Health Organisation), CDC (Centers for Disease Control and Prevention) si ECDC (European Center for Disease Prevention and Control), recomandă utilizare de măști de protecție FFP2 sau N95 (in caz de CDC – fiind standardul American) pentru toate cadrele medicale. Doar în anumite cazuri în care nivelul de infecție este foarte mare, iar medicul petrece mult timp în acel mediu (sau dacă există disponibilitate), se recomandă utilizarea de FFP3.

Mai multe detalii puteți citii din articolele publicate de aceste organizații:

https://www.who.int/docs/default-source/documents/advice-on-the-use-of-masks-2019-ncov.pdf

https://www.cdc.gov/niosh/topics/hcwcontrols/recommendedguidanceextuse.html

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/COVID-19-guidance-wearing-and-removing-personal-protective-equipment-healthcare-settings-updated.pdf

Considerând aspectele prezentate mai sus, alegerea unei măști de protecție FFP2, este adecvată atât pentru cadru medical, cât și mai mult decât suficientă pentru orice utilizare civilă, oferind un nivel de protecție mare împotriva virușilor. Ce este important să înțelegem însă pentru orice echipament de protecție de pe piață, este modul de transmisie a virusului – și astfel trebuie sa respectăm toate prevederile date de Ministerul Sănății legate de procedurile necesare de protecție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *