DPAP.ro Presents

Banda Adeziva: Ghidul Complet DPAP

Ce este Banda Adeziva?

Cand vine vorba de banda adeziva, putem intui cu totii lucrurile de baza. Banda adeziva este un produs chimic, cu o suprafata adeziva si una normala, indispensabila in orice trusa sau birou. Masa adeziva functioneaza normal la temperatura camerei si nu are nevoie de un alt agent pentru activare (apa, temperatura etc).

Metoda de folosire? Foarte simplu: se aplica pe suprafata dorita prin simpla apasara a produsului.

 

Tipuri de banda adeziva

  • Simplu adeziva: masa adeziva se gaseste doar pe una dintre parti.
  • Dublu adeziva: masa adeziva se gaseste pe ambele parti. Creata pentru nevoi diferite de lipire.

Care este compozitia chimica a benzii adezive? In functie de tipul de material din care banda adeziva este facuta, exista mai multe feluri.  In afara de materialele cele mai uzuale, prezentate mai jos, exista si produse cu o compozitie din materiale textile, spuma, fibra de sticla, nylon etc si sunt folosite pentru a intari structura benzii.

 

Principalele tipuri de materiale

  • Plastic: Polypropylena bioriented (BOPP); Polyvinylchloride (PVC); Polyester (PET); Polypropylene Monoaxially (MOPP) sau Polyethylene (LDPE sau HDPE).
  • Hartie: Incretita; Fina; Kraft.

 

Principalele tipuri de mase adezive

  • Cauciuc natural: Un amestec de cauciuc natural, hydrocarbon si rasini naturale cu diferiti aditivi dizolvate in solventi organici.
  • Hot Melt: Un amestec de cauciuc sintetic, hydrocarbon si rasini naturale cu diferiti aditivi, creat la temperaturi ridicate si racit dupa aplicarea pe suport
  • Pe baza de apa: Fabricat dintr-o baza polymerica, de obicei acrilica in apa amestecata cu diferiti aditivi.
  • Baza acrilica: Fabricat din polymeri acrilici dizolvati in diferiti solventi.

 

Principalele parti ale unei benzi adezive

  • Primer: Un strat aplicat intre suport si suprafata adeziva care tine aceste parti impreuna.
  • Release: O suprafata ne-adeziva pe suport care este folosita pentru aplicarea benzii adezive.
  • Liner: O suprafata care acopera materialul si care protejeaza suprafata adeziva a benzilor dublu adezive. De obicei fabricata din plastic sau hartie tratata cu agent chimic de separare.
  • Nucleu: Interiorul de hartie sau plastic pe care banda este aplicata.

 

Principalele caracteristici ale benzii adezive

Banda adeziva are foarte multe caracteristici chimice, fizice si mecanice care pot fi masurate usor. Informatiile afisate aici sunt cele mai importante, care explica intr-un mod simplu proprietatile fundamentale ale benzii. Insusirile care nu sunt mentionate aici privesc de obicei uz special.

  • Sarcina de rupere: Forta necesara pentru ruperea unui anumit tip de banda adeziva in anumite conditii de test. De obicei mentionata in Newtoni (N) per unitate de latime.
  • Alungire: Cat de mult se intinde banda pana se rupe in anumite conditii. Este specificata in procente (%) din lungimea initiala.
  • Grosime: Distanta dintre suprafetele intregii benzi. Specificata in microni si/sau milimetri.

 

Cum alegi o banda adeziva?

Pentru a alege un anumit tip de banda adeziva pentru o aplicare, trebuie sa fii atent la mai multe aspecte:

  • Natura benzii adezive: Benzile autoadezive sunt folosite in multe sectoare pentru diferite aplicatii. Fiecare produs este destinat unei intrebuintari specific, dar poate fi utilizat si pentru altele.
  • Suprafetele pe care este adeziva: Trebuie sa analizezi ce tip de suprafata (incretita sau fina) si gradul de permeabilitate pentru adeziv. Trebuie sa te asiguri ca suprafata este curata si uscata.
  • Compatibilitatea cu suprafata: Trebuie sa stii materialul suprafetei pentru a stabili compatibilitatea cu un anumit tip de banda adeziva. Utilizatorii pot testa banda si decide (pe propria raspundere) daca poate fi folosita sau nu.
  • Mediul: Este important locul in care banda adeziva va fi folosita si/sau pastrata. Temperatura este foarte importanta in depozitarea benzii adezive, iar schimburile bruste de temperatura si umiditate sau interactiunea cu diferite substante pot altera proprietatile benzii.
  • Standarde tehnice: Posibile standarde tehnice trebuie sa fie luate in considerare inainte de alegerea oricarui produs. De exemplu, marcile de calitate precum IMQ si VDE garanteaza ca produsul, proiectat pentru izolatii electrice a fost fabricat in concordanta cu toate reglementarile in vigoare.

 

Recomandari pentru o depozitare corecta

Proprietatile fizice, estetice si performanta unei benzi adezive se pot modifica de-a lungul timpului. Aceste schimbari pot fi accelerate de anumiti factori sau de combinatia dintre ei.

  • Durata recomandata de depozitare si conditiile

In general, caracteristicile benzii adezive raman neschimbate pentru cel putin 12 luni. Producatorul va specifica clar cazul in care durata este diferita. In aceste 12 luni, temperatura trebuie sa fie intre 15 si 25 de grade Celsius si nivelul umiditatii sub 65%. Se recomanda evitarea expunerii produsului la lumina directa si surse de caldura.

Atunci cand sunt depozitate la o temperatura sub cea sugerata, benzile trebuie aduse la temperatura sugerata inainte de folosire. Evitati conditiile extreme: schimbul rapid al temperaturii, temperaturi deosebit de ridicate sau scazute, nivel crescut de umiditate, etc.

  • Pastrarea in ambalajul original

Pentru a mentine produsul functional, banda adeziva trebuie pastrata in ambalajul original. Acest lucru va duce la evitarea expunerii la surse directe de lumina care pot influenta caracteristicile tehnice sau estetice.

Este important ca benzile sa nu fie pe pamant. Pentru a evita asta, se recomanda depozitarea lor pe rafturi sau paleti.

  • Ferirea de agenti externi

Benzile adezive trebuie sa fie ferite de agenti externi precum rozatoare, gandaci etc. Pastrati produsul in ambalajul original pentru a evita aceste probleme.

Reguli si metode de folosire

Dupa ce alegi banda recomandata pentru scopul ei, trebuie sa tii cond de urmatoarele recomandari:

Pentru aplicari manuale, trebuie sa folositi dispenserul manual pentru derularea benzii adezive si evitarea contactului cu degetele sau alte parti ale corpului cu adezivul. Contactul cu pielea poate compromite performantele produslui. O performanta buna este influentata si de presiunea aplicata benzii adezive. Producatorii recomanda folosirea unui dispenser recomandat fiecarei aplicari.

In cazul benzilor din plastic (in special polypropylene), utilizatorul trebuie sa fie atent la descarcari electrostatice in timpul desfasurarii benzii.

  • Taieturi

Pentru a evita taiere neregulate, producatorii recomanda folosirea unui dispenser cu lame potrivite pentru o taiere precisa.

  • Temperatura si conditiile de mediu

Benzile adezive trebuie sa fie folosite la temperaturile si conditiile indicate mai sus.

  • Stresul aplicat

Pentru a evita separarea suprafetelor si lipsa de precizie datorata alungirii benzi, trebuie sa micsorati tensiunea aplicata. Se recomanda ajustarea dispenserului in concordanta.

Speram ca acest mic ghid te va ajuta si te va indruma cu usurinta in achizitionarea celor mai bune produse pentru nevoile tale in materie de benzi adezive!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *