DPAP.ro Presents

Arta japoneza de a te bucura de task-urile plictisitoare

Chiar daca ceea ce faci, pare banal, exista o modalitate de a gasi sens in ea.

In Japonia, customer service-ul bun nu exista doar in magazinele de lux sau hotelurile scumpe. Daca intri in orice fel de magazin, vei fii primit de un angajat foarte politicos, cu o plecaciune care se va grabi sa te ajute imediat ce isi da seama ca ai nevoie de asistenta. 

Uniformele lor sunt ingrijite si curate. Rafturile sunt bine organizate si alineate. Podelele foarte curate, pe geamuri nu se vede nicio urma, iar cand iesi din magazin, angajatii iti vor zambi si iti vor multumi.

Asta nu inseamna ca japonezii iubesc tot timpul ce fac la locul de munca. In orice meserie, exista momente plictisitoare si obositoare. Dar ideea de a face tot timpul cel mai bun lucru posibil ”ganbaru”, care se traduce in ”a pune cel mai bun picioare inainte” este foarte apreciata, indiferent de profesie. Fie ca esti CEO, casier la Mega sau sportiv profesionist, daca poti exemplifica principiile ganbaru, si vei de intodeauna ce e mai bun, munca ta va fi respectata atat de tine cat si de ceilalti.

Cand te gandesti la ce e necesar pentru a te bucura de munca da, este usor sa ne uitam la lucrurile precum – bani, statut, capacitatea de a dobandi skill-uri noi si sa iti dezvolti un ”De Ce” important. Acesti factori sunt importanti, dar ce facem atunci cand task-urile pe care trebuie sa le facem sunt in afara ariei noastre de control? Putem gasi sens si acolo. Cand suntem pozitivi fata de munca noastra, chiar si munca plictisitoare, oamenii observa, iar atitudinea noastra va ridica starea de spirit a celor din jur. Stiind ca faci un task respectat pentru ceilalti, poate imbunatati orice timp de sarcina plictistioare.

Ideea ganbaru nu inseamna neaparat sa lucrezi multe multe ore, sa exargerezi cu practica sau sa te impingi pana in punctul de burnout.

Chiar si in cele mai spectaculoase ”calatorii” profesionale, va trebui sa ne confruntam cu task-uri plictisitoare pe parcurs. In loc sa treci prin oboseala si lipsa de motivatie incearca sa adopti spiritul ganbaru. Doar pentru ca nu esti entuziasmat pentru un task, nu inseamna ca nu ai niciun cuvant de spus in influentarea modului in care percepi sau experimentezi task-ul aparent plictisitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *