DPAP.ro Presents

5 lucruri pe care nu le stiai despre stilouri

   Intr-o lume in care tehnologia a acaparat fiecare parte a vietii cotidiene, cati dintre noi mai folosim  modurile clasice de a scrie, limitandu-ne la o foaie si un obiect de scris?

 

In incercarea de a duce aceast exercitiu de imaginatie mai departe, transformandu-l intr-o experienta senzoriala, am putea alege ca acel obiect sa fie un stilou, iar scrierea sa devina o arta, cea a caligrafiei.

Fiind asociat cu termeni precum “demodat” sau “depasit”, stiloul, ignorat de generatia actuala, are povestile sale, care merita aflate. Pornind intr-o calatorie de redescoperire a acestui obiect, iata cateva lucruri pe care nu le stiai despre stilouri.

 

  1. Stiai ca, sau mai corect spus, gandindu-te la gramada aceasta de obiecte metalice, pe care le purtam aruncate prin genti, sau sub forma de trofee pe birou, care au devenit o parte din normal, poti sa le vizualizezi ca descoperiri, inovatii? Ei bine, acest lucru s-a intamplat cu 5000 de ani in urma, atunci când egiptenii antici au inceput sa scrie pe papirus cu stilouri facute din trestie.

 

  1. Te-ai intrebat vreodata in ce moment a fost inventat stiloul pe care il folosim si astazi? Fireste, pana la forma actuala, acesta a parcurs o serie de etape, astfel incat, fie ca vorbim despre penele de gasca, sau despre tocurile de scris, toate acestea au fost imperios necesare in atingerea realitatii actuale. Astfel, din nevoia practica, stilourile cu rezervor au fost inventate in anul 1702 de francezul Bion. Cine s-ar fi gandit acum 5000 de ani, cand oamenii asterneau primele linii de cerneala ca parcursul si modificarea acestuia va ajunge in acest punct?

 

  1. Cand te gandesti la scriitori consacrati, ai luat vreodata in considerare ca o mica parte importanta din procesul lor creational a fost contituita de stilouri? Un exemplu de marturie care contureaza importanta stilourilor pentru scriitori este cea a lui Stephen King, care descria relatia sa cu aceste minunate obiecte de exprimare, ca fiind modalitatea de a-l pune in legatura cu limbajul, intr-un mod in care alta modalitate de scriere nu ar fi reusit. Regizorul Quentin Tarantino, dezvaluie alegerea stilourilor in detrimentul de tehnologie, spunand ca nu foloseste niciodata un computer pentru a scrie, ca prefera scrisul de mana. Acesta are o ceremonie chiar, mergand la librarie, unde cumpara un singur caiet si un singur stilou, completarea întregului caiet devenind un tel si astfel procesul de creatie incepe.

 

  1. Stilourile cu rezervor sunt capabile de a crea un minunat efect optic, datorita varfului fin ce se onduleaza elegant pe foaie. Acesta realizeaza un efect de gradient, pe parcurs ce scrii, numit “umbrire”, care nu poate fi dobandit cu stilourile cu bila. Astfel, scrisul poate deveni mai mult decat o indatorire cu ajutorul stiloului potrivit, care te poate face sa descoperi abilitati in arta scrisului frumos, al caligrafiei. Cand inchizi ochii, cum arata acest stilou-minune?

 

  1. Ca un ultim exemplu al faptului ca stilourile nu au fost inca uitate in negura timpului, in prima vineri din luna noiembrie se sarbatoreste ziua internationala a stiloului cu rezervor. Evenimentul a fost creat pentru a celebra atasamentul nostru fata de aceste importante mijloace ale comunicarii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *