DPAP.ro Presents

10 strategii puternice pentru a susţine discursuri memorabile

Specialiştii în artele vorbirii în public spun că “degeaba dai spre vânzare produse sau servicii, dacă nu ştii să vorbeşti despre ele”. Felul în care comunici despre acestea înclină balanţa spre garanţia succesului, nu doar pentru că te poziţionează drept expert în domeniul tău, ci mai ales pentru că publicul adoră să înveţe de la cei mai buni.

 

Prezentările publice înseamnă să iei cuvântul, să ştii foarte bine ce ai de spus, să fii cel mai în măsură să abordezi un anumit subiect şi să îi inspiri pe alţii. Teoria sună simplă, doar practica ne doboară. Ştim prea bine cum e să faci multe greşeli, doar şi noi am făcut atâtea încât ce rost are să nu le recunoaştem?!

De aceea, ne-am propus să îţi prezentăm acele câteva reguli elementare de care trebuie să ţii cont în discursurile tale:

1. Exersează discursul.

Creează-ţi un plan al prezentării cu ideile principale. Repetă discursul cu publicul imaginar de cel puţin 20 ori, dar nu în faţa oglinzii, pentru că acest lucru ţi-ar distrage atenţia, ci cu voce tare – fie în duş, în dormitor sau în orice cadru te-ar face să te simţi confortabil.

2. Află cine este audienţa ta.

Oamenii din sala de prezentare vor fi foarte-foarte variaţi, ţinând cont de vârstă, interese, job şi tot aşa. Un alt ingredient de success este să interactioneazi cu audienţa înainte de discurs, să le mulţumeşti pentru participare şi să încerci să cucereşti “liderii de opinie” din unele grupuri (îi vei recunoaşte imediat, sunt acei guralivi care îi completează pe ceilalţi, fac glume, contrazic şi dau o formă ideilor prezentate de
tine post-discurs).

3. Fii zen!

Mahatma Gandi ne-a îndemnat să fim schimbarea pe care vrem să o vedem în lume. Şi pentru că nu vrei că pământul să crape sub ţine de emoţii, trebuie să te concentrezi pe entuziasm şi energie. Dacă te aştepţi la un public entuziast şi energic, cu siguranţă trebuie să prezinţi la fel. Oamenii vor să asculte un discurs bun şi care-i învaţă lucruri noi. Fă-i să fie mândri că sunt acolo, dar în acelaşi timp, fă-i să simtă că şi tu te simţi la fel de mândru să fii acolo.

4. Prezintă din inimă.

Nimic nu se compară cu un vorbitor excepţional, care dă un sens natural şi tangibil cuvintelor sale, fără ca acestea să fie citite mecanic. Cel mult, foloseşte o tablă de prezentare pentru a rezuma ideile de impact (http://www.dpap.ro/comunicare-si-prezentare.html) Dacă îţi interiorizezi cuvintele şi nu le înveţi pe dinafară, vei reuşi să stârneşti atenţia chiar şi celor neinteresaţi de subiectul tău.

5. Stai drept!

Adoptă o poziţie fermă, stai cu braţele deschise şi menţine spatele drept pentru controlul

dicţiei, tonulului şi inflexiunilor vocii. Orientează-ţi privirea şi corpul către audienţă pentru o comunicare sinceră.

6. Pregăteşte o glumă wow.

Fă ceva diferit! Spre exemplu, oamenilor le plac glumele. Într-un moment în care simţi că este loc (dar pregătit anticipat), permite-ţi să dai viaţă unei anecdote astfel încât să destinzi atmosfera şi să creezi un moment de neuitat. Vrei ca publicul să se simtă plin de energie şi să plece nu doar cu idei noi, dar şi cu o poveste.

7. Nu te complica.

Fă-ţi publicul să tânjească după mai multe informaţii. În prezentare, include succint beneficiile pe care oamenii din sală le vor avea dacă te ascultă cu atenţie şi aplică ceea ce aud şi pierderile celor care nu o vor face. Folosind această tehnică, vei scuti timp irosit cu cei care nu ştiu dacă sunt interesaţi şi totodată, vei creşte vânzările cu cel puţin 25%.

8. Timpul contează.

Vorbitorii de top îşi adaptează discursul astfel încât acesta să nu depăşească 7 minute, excepţie fiind situaţiile care impun multă informaţie sau interacţiune cu audienţa. Nu plictisi cu detalii şi foloseşte-te de timp, fără să laşi impresia că eşti pe grabă. Un discurs reuşit e că o petrecere bună – începe târziu şi se termină repede.

9. Limbajul trupului.

Un alt rol important în discursurile publice îl are comunicarea nonverbală dată de limbajul corporal. Acesta ampiifică fiecare cuvânt rostit şi crează un impact puternic asupra celor care te ascultă. Controlează ticurile nervoase şi adoptă mişcări cât mai simple. Este de preferat ca publicul să-ţi vadă palmele orientate în sus, acestea sugerând onestitate şi deschidere. Menţine privirea către orice ochi găseşti în raza ta vizuală, pentru a crea impresia unui contact personal cu fiecare persoană din public.

10. Nu te grăbi.

Un discurs captivant este acela în care nu faci altceva decât să fii tu. Este bine să faci discursul să fie scurt, dar nicidecum să pari exagerat de grăbit în vorbire. Concentrează-te pe dicţie, exprimă-te clar şi lasă maestrul din tine să iasă la suprafaţă. Doar în felul acesta, îţi poţi convinge audienţa că poate să facă o îndemni.

Spor la următoarea prezentare!

Daca ai ceva de adaugat la acest articol te rugam lasa-ne un mesaj in sectiunea de comentarii de mai jos.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *